Svijet     | 17.06.2021. 09:36 |

Gbagbo se vraća u Obalu Bjelokosti nakon oslobađajuće presude u Haagu

FENA Internet

ABIDJAN, 17. juna (FENA) - Bivši predsjednik Laurent Gbagbo vraća se u Obalu Bjelokosti u četvrtak prvi put nakon gotovo desetljeća, nakon što je oslobođen otpužbi za zločine protiv čovječnosti.

Gbagbo je napustio zemlju 2011. godine, nakon što je njegovo odbijanje da prihvati poraz na izborima izazvalo sukob koji je završio njegovim hapšenjem i otpremanjem u Haag.

Povratak kući 76-godišnjaka bit će ključni test stabilnosti u Obali Bjelokosti, koja je najveći svjetski proizvođač kakaa i najbogatije zemlje u frankofonskoj zapadnoj Africi.

Gbagbo bi trebao sletjeti u ekonomsko središte Abidjan  komercijalnim letom iz Bruxellesa, nakon što ga je Međunarodni kazneni sud (ICC) oslobodio krivice presudom 2019. godine. Žalba na presudu nije prihvaćena u martu, što je omogućilo njegov povratak u zemlju.

Svrgnut je u aprilu 2011. nakon što je oko 3.000 ljudi poginulo u višemjesečnom sukobu koji je uslijedio nakon njegovog odbijanja da prihvati izborni poraz od Alassanea Ouattare, trenutnog predsjednika.

Ouattara (79) mu je olakšaopovratak, izdavši  Gbagbou diplomatski pasoš i obećavši mu nagrade i status bivših predsjednika.

Ouattara je dozvolio da Gbagboa koristi predsjednički salon u zračnoj luci Abidjan po dolasku, a šatori će biti postavljeni za desetke uglednika koji će pozdraviti njegov povratak.

Potom će putovati gradom do četvrti Attoban, gdje se nalazi njegovo staro sjedište predizborne kampanje iz 2010. godine.

Njegova kolona proći će kroz nekoliko područja na kojima se očekuje okupljanje pristalica koji će pozdraviti njegov povratak.

Proslave su u Abidjanu već počele prije njegovog povratka.

"Sutra neće biti ništa osim pjevanja i hvale", rekao je stanovnik predgrađa Yopougon.

U svojoj rodnoj regiji Gagnoa, gdje je kultna figura, slike Gbagboa su štampane na kapama, majicama i šarenim kaftanima uz proglas "Afrički lav se vratio".

Međutim, nisu svi sretni zbog njegovog povratka.

Grupe koje zastupaju žrtve postizbornog nasilja  iz 2010. i 2011. godine osudile su nekažnjavanje Gbagboa i planiraju protestirati u četvrtak u Abidjanu.

Također ukazuju na 20-godišnju zatvorsku kaznu koju je Gbagbo dobio u odsutnosti zbog pljačke Centralne banke zapadnoafričkih država tokom sukoba.

Vlasti su već nagovijestile da će ova kazna biti ukinuta.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo