Svijet     | 17.06.2021. 12:11 |

Preminuo palestinski tinejdžer ranjen u izraelskoj vatri

FENA Internet

JERUSALEM, 17. juna (FENA) - Palestinsko ministarstvo zdravstva saopćilo je u četvrtak da je izraelski tinejdžer na koga je prethodnog dana otvorio vatru izraelski vojnik na Zapadnoj obali podlegao ranama.

Izraelska vojska saopćila je u srijedu da je vojnik razmješten u blizini jevrejskog naselja kod grada Nablusa na Zapadnoj obali ugledao grupu Palestinaca kako mu se primiče i da je jedan od njih "bacio sumnjivi predmet na njega, koji je eksplodirao u blizini vojnika“.

Vojska navodi da je vojnik pucao u zrak i nakon toga je otvorio vatru po Palestincu koji je bacio predmet.

Palestinsko ministarstvo zdravstva saopćilo je da je izraelska vojska otvorila vatru po Ahmadu Shamsi (15), koji je preminuo od rane izazvane vatrenim oružjem.

Izraelska vojska također je u srijedu otvorila vatru i ubila Palestinku za koju navodi da je pokušala da se zarije automobilom u grupu vojnika koji su stražarili pokraj građevinske lokacije na Zapadnoj obali.

Vojska navodi u saopćenju da su njeni pripadnici otvorili vatru po ženi u Hizmehu, tek nešto sjevernije od Jerusalema nakon čega je izašla iz automobila i izvukla nož. U saopćenju se ne navodi koliko blizu je žena bila vojnicima i vojska nije objavila nikakvu fotografiju ili snimak incidenta.

U posljednjim je godinama Izrael zahvaćen nizovima pucnjava, napada noževima i automobilima koji se zarijaju u izrelske vojnike i civile na Zapadnoj obali. Većinu ih izvode Palestinci bez jasnih veza s organiziranim militantnim grupama.

Palestinci i izraelske grupe za ljudska prava tvrde da vojnici često koriste prekomjernu silu i da mogu zaustavljati napadače a da ih ne ubijaju. U nekim slučajevima, tvrde oni, nevini se ljudi identificiraju kao napadači i na njih se otvara vatra.

Palestinci traže Zapadnu obalu, na kojoj palestinske vlasti imaju limitiranu samoupravu, kao dio svoje buduće države, skupa s Pojasom Gaze i istočnim Jerusalemom. Izrael tvrdi da je Jerusalem nedjeljiv. Mirovni pregovori u blokadi su niz godina, prenosi AP.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta