Bosna i Hercegovina     | 17.06.2021. 13:30 |

Dan otvorenih vrata Tvornice za učenje

FENA Saopćenje

MOSTAR, 17. lipnja (FENA) - U organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike danas je organiziran „Dan otvorenih vrata Tvornice za učenje/Centra za digitalizaciju“ na kojem su prezentirani rezultati projekta „Povećanje konkurentnosti mikro, malih i srednjih poduzeća digitalizacijom - IC SMED“ i projekta “Ponovno povezivanje sveučilišta i gospodarstva radi poticanja inovacija/Reconnecting universities and enterprises to unleash regional innovation and entrepreneurial activity – KnowHub“.

Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg u pozdravnom govoru istaknuo je kako je Tvornica za učenje sjajan primjer suradnje gospodarstva, malih i srednjih poduzeća s jedne i akademske zajednice s druge strane, te s treće strane županijske vlasti, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Dodao je kako je to mjesto gdje se testiraju poslovni modeli, izrađuju novi prototipovi, potiču inovacije, koje se zatim primjenjuju u proizvodnim pogonima lokalnih poduzeća.

- Danas svjedočimo dinamičnoj demonstraciji digitalizacijskih studija i prezentaciji visokih tehnologija koje će se moći koristiti u Tvornici za učenje za potrebe lokalnih poduzeća i studenata. Radi se o visokoj tehnologiji, robotici, mjeriteljstvu, korištenju 3D laserske tehnologije, reverzibilnom inženjerstvu - istaknuo je Herceg.

Po njegovim riječima, sve to bit će od značajne pomoći lokalnim poduzećima na razvijanju učinkovitosti, ali i mladim ljudima u procesu stjecanja vrhunskih suvremenih znanja.

- Vlada HNŽ-a nastavit će snažno podupirati ovakav model razvitka i suradnje, jer izravno pridonosi jačanju konkurentnosti naših poduzeća na izvoznom tržištu odnosno jačanju gospodarstva, a time i otvaranju novih radnih mjesta. Nakon dugogodišnje potpore koju pružamo nastanku i razvitku Tvornice za učenje i djelovanju Klastera metala i plastike koji sjedinjuje izvršnu vlast, gospodarstvo i akademsku zajednicu, dogovorili smo i formaliziranje članstva HNŽ-a u tom klasteru - kazao je Herceg.

Inače, Projekt IC SMED Fakultet implementira u partnerstvu s Razvojnom agencijom Županije Zapadnohercegovačke HERAG i pet poduzeća iz sektora metala i plastike: SIK d.o.o., Škutor d.o.o., MA-COM d.o.o., TEM mandeks d.o.o. i Weltplast d.o.o., a podržan je sredstvima Europske unije i Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj BMZ u sklopu EU4Bussines projekta u BiH.

Projekt KnowHub implementira se u partnerstvu sa sveučilištima i razvojnim centrima Europske unije i Balkana u sklopu Programa ERASMUS+.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!