Svijet     | 17.06.2021. 15:10 |

Kremlj zadovoljan 'pozitivnim' samitom Putina i Bidena

FENA Internet

MOSKVA, 17. juna  (FENA) – Kremlj je saopćio u četvrtak da je zadovoljan, kako ga je nazvao, pozitivnim samitom između ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog američkog kolege Joa Bidena, izdvajajući zajedničku izjavu dvojice čelnika koja ponavlja potrebu izbjegavanja nuklearnog rata kao posebno značajnu.

Biden i Putin usuglasili su se da održe razgovore o kontroli naoružanja i  kibernetskoj sigurnosti na samitu u Ženevi u srijedu, bilježeći manje pomake i velike razlike na sastanku koji su obojica opisali kao više pragmatičan nego prijateljski.

Oni su se također usuglasili da vrate ambasadore na njihove pozicije nakon pogoršanja odnosa u ovoj godini.

Putinov portparol Dmitrij Peskov saopćio je u četvrtak da je samit također položio temelje za, kako ih je opisao, uistinu teške tehničke razgovore o eventualnoj razmjeni zatvorenika između Rusije i Sjedinjenih Država.

Peskov je kazao da se liste zatvorenika koji će eventualno biti razmijenjeni još sortiraju, ali su mnogo šire od onih o kojima se javno govorilo. Dodao je da će pregovori očigledno morati da se vode tiho i u tajnosti.

Peskov, koji je lično prisustvovao samitu, izjavio je da su se razgovori znatno više proširili od onoga što je Rusija očekivala na sastanku koji se, s ruske tačke gledišta, odvijao dobro.

- To se odvijalo prilično dobro s dodatnim plusom - izjavio je Peskov za radio stanicu Eho Moskve.

- Bio je produktivan u smislu da su dvojica čelnika imala priliku da direktno pojasne svoje pozicije, da više ili manje uvide polja na kojima mogu sarađivati zbog kategoričkih razlika u njihovim stavovima. To se također desilo i predstavlja dodatni plus – kazao je.

Peskov je izdvojio zajedničku izjavu koja potvrđuje vjeru dvije zemlje da u nuklearnom ratu nema pobjednika i nikada se ne smije voditi.

- To bi mogla biti kratka izjava, ali ona odražava posebnu odgovornost naše dvije zemlje, ne samo pred našim narodima, nego i, ma kako to pretenciozno zvučalo, pred cijelim svijetom  - kazao je Peskov, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'