Svijet     | 18.06.2021. 15:02 |

Blinken na evropskoj turneji iduće sedmice

FENA Saopćenje

BERLIN, 18. juna  (FENA) -  Američki državni sekretar Antony Blinken otputovat će u Njemačku iduće sedmice na razgovore s kancelarkom Angelom Merkel i radi učešća na konferenciji o Libiji čiji će domaćin biti njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, prije nego što otputuje u Francusku i Italiju.

Blinken će održati razgovore s Merkel u Berlinu u srijedu, saopćio je portparol njemačke vlade Steffen Seibert.

- Istoga dana, on će učestvovati na drugoj konferenciji o Libiji u ministarstvu vanjskih poslova na poziv ministra Heika Maasa – kazao je Seibert.

Maas i Blinken također će održati bilateralne razgovore o vanjskopolitičkim temama, saopćila je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova.

Dvojica ministara u četvrtak će potpisati sporazum o tješnjoj saradnji između SAD i Njemačke u Memorijalu ubijenim Jevrejima Evrope u blizini Brandenburške kapije.

Blinken će potom otputovati u Francusku gdje će se sastati s predsjednikom Emmanuelom Macronom i ministrom vanjskih poslova Jean-Yvesom Le Drianom u Parizu 25. juna, saopćio je State Department u Washingtonu.

Odatle će  Blinken otputovati u Italiju gdje će u Rimu s italijanskim ministrom vanjskih poslova Luigi Di Maiom predvoditi sastanak koalicije protiv tzv. Islamske države.

Očekuje se da se razgovori o Siriji održe na marginama sastanka.

Nakon bilateralnih razgovora s Di Maiom i predsjednikom Sergiom Mattarellom, Blinken planira posjetiti Vatikan radi sastanka s visoko rangiranim crkvenim predstavnicima.

Na kraju evropske turneje, Blinken će se pridružiti ministrima vanjskih poslova G20 na njihovom skupu u Bariju i u Materi u južnoj  Italiji, prenosi dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!