Sport     | 18.06.2021. 15:09 |

Međunarodna trka prijateljstva 5K u Goraždu okupit će 500 učesnika različitih uzrasta

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 18. juna (FENA) - Atletski klub Goražde organizator je velike sportske manifestacije koja će u nedjelju biti održana u gradu na Drini.  

Međunarodna trka prijateljstva 5K pod motom "Dobro došli u grad prijatelja, sporta i dobrih ljudi", okupit će nekoliko stotina učesnika, rekreativaca i profesionalaca iz šest zemalja. U klubu su posebno ponosni što će kraljicu sportova promovisati i kroz učešće 200 djece iz raznih krajeva BiH koja će se takmičiti u šest kategorija.

Privode se kraju posljednje pripreme za održavanje ovog događaja koji je izazvao veliko interesovanje te organizatori navode da su bili prinuđeni odbiti značajan broj prijava.

- Imamo oko 300 učesnika glavne utrke koji dolaze iz Hrvatske, Francuske, Amerike, Švedske, Srbije, Slovačke i raznih krajeva BiH i mnogi su još željeli učestvovati, ali smo nažalost bili prinuđeni obustaviti prijave zbog aktuelnih mjera.  Zahvaljujemo svim našim sponzorima i institucijama koji su nam pomogli da organizujemo ovu ogromnu sportsku manifestaciju jer taj dan naš kanton i grad će biti centar zbivanja sporta u regiji i državi - kazao je na današnjoj pres-konferenciji predsjednik Atletskog kluba Goražde Zaim Šuman.

Naveo je da će specijalni gosti manifestacije biti Sead Kondo, rekorder BiH na 10.000 m i maratonu koji niko ni nakon 43 godine niko nije oborio i Islam Đugum, proslavljeni bh. olimpijac i maratonac.

Posebnost ovoj manifestaciji dat će takmičenje djece koja će se nadmetati u šest kategorija, za što je prijavljeno oko 200 djevojčica i dječaka iz Goražda, Sarajeva, Banovića, Tuzle, Foče, Rogatice i drugih gradova BiH.

- Korona je bila, sve nas je usporila i svi smo nekako zapostavili djecu tako da će ovo za njih biti jedna uspomena koju će pamtiti cijelog života. Imamo 12 trka, dječaka i djevojčica, od najmlađe ciciban trke za djecu 2017. godište i mlađe, dok su najstariji 2006. i 2007. godište, a takmičit će se u dužini od 50 do 300 metara. Pored najuspješnijih, sva djeca će dobiti medalje i slatkiše i svi će biti pobjednici – precizirao je član AK Goražde Emir Hastor.

Organizatori su pozvali građane Goražda da podrže učesnike Međunarodne trke prijateljstva 5K koja će se odvijati obalom rijeke Drine, te poštuju privremene obustave saobraćaja do kojih će povremeno dolaziti, po etapama.

Dolazak prvih učesnika očekuje se već sutra, start prve dječije trke je u nedjelju u  9.40 sati, dok bi posljednji učesnici trke na 5 km kroz cilj u Omladinskoj ulici trebali proći u 12 sati, nakon čega će uslijediti proglašenje najuspješnijih uz dodjelu medalja i poklona.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana