Bosna i Hercegovina     | 18.06.2021. 20:44 |

Obilježen Međunarodni dan eliminacije seksualnog nasilja u konfliktu (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 18. juna (FENA) - Ambasada Velike Britanije u BiH i Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) upriličili su danas u Sarajevu ceremoniju povodom  Međunarodnog dana eliminacije seksualnog nasilja u konfliktu i okončanja projekta "Traženje zaštite, podrške i pravde za preživjele žrtve seksualnog nasilja tokom konflikta u Bosni i Hercegovini".

Podsekretarka Ujedinjenih nacija i specijalna savjetnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida i borbu protiv govora mržnje Alice Wairimu Nderitu poručila je da se, bez obzira na aktivnosti koje njen ured provodi, ratni zločini i genocidi i dalje dešavaju.

- Ipak, moj ured daje i rano upozorenje te time osigurava da do takvih zlodjela ne dođe. Kada god primjetimo faktore rizika, onda alarmiramo ostale da postoji veliki rizik od činjenja takvih zlodjela - rekla je Wairimu Nderitu.

Dodala je da u sklopu preventivnih aktivnosti osluškuju inicijative, pa tako i u BiH, koje se odnose na poslijeratnu obnovu i suživot i zajednički rad različitih etničkih zajednica.

Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field istakao je da su hiljade žena, djevojčica i muškaraca tokom rata bili meta seksualnog nasilja i da svi oni trebaju podršku institucija i društva.

- Preživjeli i njihove porodice trebaju dobiti kompenzaciju i usluge na koje imaju pravo, a mi smo im potrebni da se borimo protiv stigmatizacije - rekao je Field.

Predstavnik UNFPA u BiH John Kennedy Mosoti naglasio je da je za tu organizaciju izuzetno važno prepoznati pionirski posao koji su odradile žene u BiH kako bi preoblikovale društvo, posebno po pitanju stigmatizacije preživjelih žrtava ratnih zločina.

- Mi puno sarađujemo sa ženama i mladima u ovoj zemlji kako bi osigurali da se ti teški zločini nikada više ne dogode, te ulažemo velike napore kako bi bila spriječena mržnja - dodao je Kennedy Mosoti.

U sklopu obilježavanja izvedena je interaktivna pozorišna predstava "Žute čizme" zasnovana na elementima fizičkog, ekspresivnog i dramskog pozorišta, koja tematizira stigmatizaciju osoba koje su preživjele seksualno nasilje.

Predstava je nastala u okviru Programa za ublažavanja stigmatizacije koji je razvijen  na osnovu Ankete o stigmatizaciji osoba koje su preživjele seksualno nasilja u konfliktu u Bosni i Hercegovini, koju je UNFPA provela, kao i nakon širokih konsultacija sa građanima, zainteresiranim akterima, preživjelima, udruženjima preživjelih i predstavnicima medija.

Pogledajte https://fena.ba/video/6074/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1dYEcQIQ22GX189Pwaq0m-3-G7s95YPWS?usp=sharing

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo