Svijet     | 19.06.2021. 13:46 |

Borrell zaprijetio sankcijama EU libanskim političarima

FENA Internet

BEJRUT, 19. juna (FENA) – Šef evropske diplomatije Josep Borrell u subotu je oštro kritikovao libanske političare zbog odgoda u formiranju nove vlade, upozoravajući da bi Evropska unija mogla uvesti sankcije onima koju su odgovorni za politički ćorsokak u krizi zahvaćenoj zemlji.

Borrell je dao tu izjavu u predsjedničkoj palati u blizini Bejruta nakon sastanka s predsjednikom Michelom Aounom. To je njegov prvi sastanak tokom dvodnevne posjete Libanu.

Borrellovi komentari došli su u jeku izvještaja u libanskim medijima da Francuska i EU zajednički sačinjavaju prijedloge o eventulnoj zabrani putovanja i zamrzavanja sredstava nekim političarima.

Borrell je kazao da libanski političari trebaju brzo fomirati novu vladu, provesti reforme i postići sporazum s Međunarodnim monetarnim fondom kako bi započeli s izvlačenjem njihove male zemlje iz paralizirajuće ekonomske i finansijske krize.

Borba za vlast između mandatara za premijera Saada Haririja s jedne strane, i Aouna i njegovog zeta Gebrana Bassila, koji predvodi najjveći blok u parlamentu, s druge, pogoršala je krizu uprkos upozorenjima svjetskih čelnika i ekonomskih eksperata na tešku ekonomsku situaciju s kojom se suočava Liban, prenosi AP.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije