Bosna i Hercegovina     | 19.06.2021. 14:23 |

Svjetski dan izbjeglica obilježen pod motom 'Zajedno možemo sve postići'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. juna (FENA) - Pod motom "Zajedno možemo sve postići" sportom, edukacijom i brigom o zdravlju obilježen je 20. juni, Međunarodni dan izbjeglica u organizaciji Bosanskohegcegovačke incijative žena (BHWI), partnerske organizacije UNHCR BiH, koja se bavi pružanjem psihosocijalne zaštite osobama pod međunarodnom zaštitom u BiH.

Zajedno sa korisnicima centara i volonterima u protekla tri dana širom BiH organizirani su sportski i kulturni događaji. IPC Delijaš i Salakovac, te TRC Blažuj i Ušivak bili su mjesta gdje su organizirani sportski turniri, kulturno-umjetničke ceremonije, ali i prezentacije običaja država iz kojih dolaze korisnici/e centara.

Više od 300 učesnika i učesnica, stanovnika ovih centara, zaposlenika organizacija BHWI-a, World Vision BiH, IOM BiH, UNHCR BiH, Danish Refugee Council BiH, Vaša Prava BiH, SHC, UNICEF BiH, UNFPA BiH, zaštitarskih organizacija i drugi, učestvovali su igrajući za ekipe organiziranog malonogometnog turnira, muzičkim numerama kojima su predstavili kulturno bogatstvo zemalja porijekla, ali i pripremanjem tradicionalnih jela iz Afganistana, Pakistana, Irana, Sirije, Azerbejdžana, Kameruna, Konga, Togoa...

Tom prilikom uručeni su certifikati ženama koje su kroz BHWI program psihosocijalne podrške uspješno završile kurseve bosanskog jezika, šivanja, zaštite čovjekove okoline i druge.

Događaje su svojim prisustvom podržali šefica Misije UNHCR u BiH Lucy Gagne, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić, povjerenica za pitanja migranata na području KS Alma Tabaković, direktorica BHWI Marijana Dinek i drugi, saopćeno je iz BHWI i Udruženja Vaša prava. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana