Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje

Pomirenje je moguće samo suočavanjem sa historijskim i sudski utvrđenim činjenicama koje su se desile na našim prostorima.

Crna Gora je napravila korak naprijed u civilizacijsku Evropu i pokazala zrelost na prostorima bivše nam zajedničke države u donošenju rezolucije o priznavanju genocida u Srebrenici i kažnjavanju negiranja genocida.

Susjedi su nam važni i politika koja se odvijala i odvija na njihovim teritorijama  ima značajan uticaj na naše društvo.

Hoće li historijski čin usvanjanja rezolucije o genocidu biti model ponašanja nama i našim susjedima pred nama je vrijeme da to pokaže.

Civilizacijsko ponašanje često je strano na našem području i zato čestitamo Crnoj Gori što se izdigla iznad svega i dala nam primjer kako svi treba da se ponašamo.

Svaki zločin treba osuditi, svaka majka je ista, tuga i bol je neizbrisiva, ali odgovorno je suočiti se i priznati šta se dogodilo u Srebrenici i osuditi krivce za to.

Tragom ove crnogorske rezolucije pozivamo i ostale u regionu, a naročito Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, da slijede ovaj primjer, jer jedino priznanjem i suočavanjem s realnošću mogu da se izgrade stabilni, kako politički tako i društveno-ekonomski odnosi sa komisijama.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.