Svijet     | 20.06.2021. 15:14 |

U Brazilu 500.000 smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom

FENA Saopćenje

BRASILIA, 20. juna (FENA) - Broj smrtnih slučajeva povezanih s CovidOM-19 premašio je brojku od 500.000 u Brazilu, što čini ovu državu drugom na svijetu po brojnu smrtnih slučajeva.

Virus se nastavlja širiti dok predsjednik Jair Bolsonaro odbija podržati mjere poput socijalnog distanciranja, a Institut zdravstva Fiocruz kaže da je situacija "kritična" te da je samo 15 posto stanovništva primilo vakcinu protiv koronavirusa.

Predsjednika Bolsonara oštro su kritizirali zbog neprovođenja koordiniranog nacionalnog odgovora i zbog njegovog skepticizma prema vakcinama, lockdownu i zahtjevima za nošenje maski. Tvrdio je da bi uticaj lockdowna na privredu mogao biti gori od virusa.

Dok predsjednik tvrdi da je učinio sve što je mogao kako bi nabavio vakcine iz nekoliko zemalja, opozicija ga optužuje za odgađanje narudžbi vakcina iz političkih razloga, jer je dosljedno umanjivao težinu pandemije.

U posljednjih sedmicu dana dnevno je potvrđeno prosječno 70.000 slučajeva novozaraženih, dok stručnjaci upozoravaju da bi početak zime na južnoj polutki, sljedeće sedmice, mogao rezultirati još većim brojem zaraženih, javlja BBC.

Hiljade ljudi širom Brazila u subotu su protestirali protiv vlade Bolsonara zahtijevajući ubrzanje programa vakcinacije jer se mnogi gradovi bore s nedovoljnim brojem doza.

Samo su Sjedinjene Američke Države prijavile više smrtnih slučajeva povezanih s Covidom-19 od Brazila.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana