Svijet     | 20.06.2021. 15:20 |

Jemen - Pobunjeni Husi tvrde da su oborili američki špijunski avion

FENA Saopćenje

SANA, 20. juna (FENA) - Pobunjenički pokret Husi u Jemenu tvrde da su u nedjelju oborili američki špijunski avion u središnjoj provinciji Marib, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Protuzračna odbrana Husa oborila je američki špijunski avion ScanEagle dok je izvodio neprijateljske akcije u zračnom prostoru Al-Mashjaha, zapadno od Mariba", rekao je glasnogovornik pobunjenika Yahya Saree.

Kako je kazao, avion je pogođen raketom zemlja-zrak.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao godinu kasnije kad su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz Vladu Jemena i počeli izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), u Jemenu, gdje vlada jedna od najgorih humanitarnih kriza u svijetu, više od 22 od 30 miliona stanovnika treba pomoć i zaštitu.

Prema izvještajima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), dvije trećine stanovnika Jemena ima poteškoće u pristupu zdravstvenim uslugama.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu