Regija     | 20.06.2021. 17:51 |

STA obilježila 30 godina postajanja uz slogan 'ZaobSTAnek'

FENA Hana Imamović

LJUBLJANA, 20. juna (FENA) - Slovenačka tiskovna agencija (STA) obilježila je danas 30. godišnjicu od osnivanja u vremenu kada broji više od 100 korisnika na slovenačkom i engleskom jeziku, ali je istovremeno suočena s najtežim trenutkom u historiji zbog čega su godišnjicu obilježili uz slogan 'ZaobSTAnek'.

Cilj STA je informirati međunarodne medije i druge institucije u inozemstvu o situaciji u Sloveniji na brz način, ali i razmjenjivati informacije koje bi služile slovenskim medijima.

Prva vijest STA objavljena je na današnji dan prije 30 godina. Osnivanje agencije prije tri desetljeća bio je važan korak u naporima Slovenije za nezavisnost, jer je demokratija bila u nastajanju i država je trebala potvrditi sebe u međunarodnoj zajednici i informacijama, koje su u to vrijeme bile ključne.

Od tada je STA evoluirala u modernu novinsku agenciju s trenutno više od 90 novinara i drugog osoblja koje svoju uslugu informiranja domaće i strane javnosti obavlja u sjedištu agencije u Ljubljani i putem dopisnika u Sloveniji i inozemstvu.

Pored tipičnih tekstualnih vijesti, STA se u posljednjih nekoliko godina prilagođavala potrebama medijskog tržišta i razvila vlastite foto i radio usluge kao i mnoge druge proizvode.

Nakon 30 godina obavljanja javne službe pružanja informacija domaćoj i stranoj javnosti o stanju u zemlji i inozemstvu, arhiva STA može se pohvaliti s više od 2,7 miliona objavljenih vijesti, više od 920.000 fotografija i gotovo 130.000 audio zapisa.

U prosjeku STA dnevno proizvede više od 350 vijesti na slovenskom i engleskom jeziku. Izvještavaju o politici, ekonomiji, nauci, tehnologiji, kulturi, sportu i drugim temama od značaja.

Dok STA slavi 30. rođendan nalazi se u najnesigurnijoj situaciji u svojoj historiji, a kako navode uposlenici, postali su predmet politike što nije prvi put da se događa no nikada prije nije bilo tako agresivno.

- Uspkos jasnim zakonskim odredbama, nismo primili platu 170 dana. Trenutna vlada pogrešno tumači našu ulogu. Mi nismo vladino glasilo, mi smo medijska kompanija koja djeluje u javnom interesu. Ove godine smo nazvani "nacionalnom sramotom" umjesto da primimo priznanja za tri desetljeća rada - naglašavaju iz STA.

No, najavljuju da neće odustati nego da će nastaviti svoje djelovanje profesionalno u nesigurnim okolnostima te da neće pristati da budu transformirani u vladin PR servis. Vjeruju da će "ugledati svjetlo na kraju tunela" te da će dobiti pravdu na sudu.

Naglašavaju da je sloboda medija previše važna da bi se zaobišla, a STA je okosnica slovenačkog medijskog krajolika i kao takva je ključni dio informiranja šire društvene javnosti.

- Mediji u Sloveniji suočeni su s finansijskim i razvojnim izazovima, a naša uloga zbog toga je još važnija. Brojne osobe koje su nas podržale u maju tokom kampanje pomogli su nam u jačanju nade za naš opstanak - dodaju uposlenici STA u izjavi povodom obilježavanja 30. godišnjice od osnivanja.

Na kraju su im zahvalili uz poruku da upravo takva njihova pomoć znači da STA neće odustati od namjere da izvještava profesionalno i objektivno, a pozvali su političare na razum kao i da grade svoj imidž kroz javno djelovanje, a ne kroz pritiske na medije.

Podršku STA u odbrani njihove misije pružio je gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, predstavnici brojnih medija i novinskih agencija iz Evrope poput DPA, BTA, ATA, Kosovopressa, ANSA, kao i direktor FENA-e Elmir Huremović te predsjednik i generalni sekretar Evropske asocijacije novinskih agencija (EANA) Peter Kropsch i Alexandru Ion Giboi.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana