Svijet     | 21.06.2021. 20:57 |

Bombaš samoubica ranio francuske vojnike u centralnom Maliju

FENA Internet

BAMAKO, 21. juna (FENA) - Bombaš samoubica u automobilu napao je francusku izviđačku misiju u centralnom Maliju u ponedjeljak, ranivši neke od vojnika i lokalne mještane, saopćila je francuska vojska.

Vojska nije navela koliko je ranjenih, ali je gradonačelnik obližnjeg grada Gossija, gdje se napad desio, izjavio kako je čuo da su brojni ljudi ranjeni.

- Detonacija je bila tako snažna da su razbijena prozorska stakla na nekim zgradama. Još čujemo pucnjavu i avione kako nadlijeću - izjavio je gradonačelnik Moussa Ag Almouner.

Nijedna grupa nije odmah preuzela odgovornost za napad. Militantne grupe povezane s al Qaedom i Islamskom državom djeluju u toj regiji.

Napad dolazi u vrijeme dok Francuska privodi kraju svoju vojnu misiju Barkhane koja je godinama djelovala u regiji Sahel u zapadnoj Africi, ali se muči da iskorijeni nasilne džihadističke grupe.

Oko 55 francuskih vojnika poginulo je u toj regiji otkako je Pariz intervenirao u 2013. kako bi protjerao militante povezane s al Qaedom koji su osvojili gradove i mjesta u sjevernom Maliju godinu dana ranije, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije