Kultura     | 22.06.2021. 12:01 |

Poznati kandidati za ovogodišnju nagradu 'Mali princ'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. juna (FENA) - Selektori za najznačajniju regionalnu nagradu "Mali princ" za najbolju dječju knjigu u regionu obavili su selektorski posao i poslali odluke organizatoru, a Bosnu i Hercegovinu će, prema odluci selektorice Melide Travančić, predstavljati knjige "I kad porasteš" Ismeta Bekrića i "Mali princ mi u snu reče: Tvoja priča nek poteče" Bisere Alikadić.

Crnogorski selektor Draško Došljak nominirao je knjige "Malo pozorište" Slobodana Vukanovića i "Rajičnjak" Branka Vukovića.

Selektorica za Hrvatsku Marina Gabelica, nominirala je knjige "Zmajevi koji ne lete" Ivane Šojat i "Škola na rubu pameti" Tomislava Zagode. Srbiju će, prema odluci  Zorane Opačić, predstavljati knjige "Crna ptica" Aleksandre Jovanović i "Zagrli mesec" autorice Danice Bogojević.

Nominirani pisci, kako su najavili organizatori, okupit će se u oktobru u Tuzli na ovogodišnjem Međunarodnom dječjem festivalu "Vezeni most", gdje će im biti uručene Plakete za nominaciju, a na završnoj festivalskoj večeri će biti uručen i Mali princ za najbolju dječju knjigu objavljenu u ove četiri države u 2020. godini.

Nagradu čini brončana statua Malog princa, rad akademskog vajara Enesa Sivca, plaketa i novčani iznos, a o nagradi će, pored četiri selektora, odlučivati i peta članica žirija, Maksida Hadžihasanović.

Festival "Vezeni most" ove godine postaje "punoljetan" – organizira se 18 godina zaredom, a značajan dio programa bit će posvećen pjesnikinji Nasihi Kapidžić-Hadžić, kojoj se ove godine navršava 90 godina od rođenja.

Organizator Međunarodnog dječjeg festivala je i ove godine Udruženje prijatelja knjige – Društvo "Mali princ" Tuzla.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'