Bosna i Hercegovina     | 22.06.2021. 13:17 |

Uskoro otvorenje Centra za rani rast i razvoj u Starom Gradu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. juna (FENA) - Prvi Centar za rani rast i razvoj koji će raditi na ranoj prevenciji i intervenciji eventualnih poremećaja kod djece bit će otvoren sljedeće sedmice u općini Stari Grad.

Centar će djelovati na ublažavanju i korekciji poremećaja kod djece, a njihova vrata bit će otvorena i za sve roditelje koji žele unaprijediti roditeljske vještine. U Centru će raditi tim stručnjaka iz oblasti obrazovanja i socijalne zaštite, a radit će sa korisnicima dva puta sedmično.

Radi se o zajedničkom projektu Općine Stari Grad Sarajevo i SOS Kinderdorf International, a sporazum o saradnji danas su potpisali općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić i direktor programa SOS Dječije selo Sarajevo Adnan Alikadić.

Općina je za potrebe pokretanja Centra osigurala prostorije u Mjesnoj zajednici Vratnik bez obaveze plaćanja naknade, a sve projekte realizovat će SOS Kinderdorf International.

- Dogovorili smo se da nađemo adekvatne prostorije za pokretanje ovog Centra i nakon nekoliko lokacija došli smo do rješenja da to bude u mjesnoj zajednici Vratnik, u nekadašnjem Domu kulture koji je renoviran. Pozivam naše građane, prvenstveno roditelje, da se obrate za pomoć ili podršku ovom Centru jer ovo je još jedan od načina kako im njihova lokalna zajednica pokušava pomoći jer će sve usluge u Centru biti besplatne - poručio je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Kako je kazao direktor programa SOS Dječije selo Sarajevo Adnan Alikadić, mnoga djeca ne dobiju pomoć na vrijeme, tačnije zdravstveni problem i prva ozbiljnija opservacija se utvrdi tek prilikom upisa u školu kada već imaju šest godina. Tada se najčešće utvrdi potreba za logopedskim tretmanima ili nekim drugim, a program ovog Centra prilagođen je praćenju ranog dječijeg rasta i razvoja i u fokus stavlja djecu do tri godine starosti, saopćeno je iz Općine Stari Grad. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta