Ekonomija     | 22.06.2021. 16:56 |

Podrška radu 12 poduzetnica iz BiH kroz program 'BizUP' (VIDEO)

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 22. juna (FENA) - Britanski ambasador u BiH Matthew Field, predstavnica Ambasade Švedske u BiH Lisa Curman i predstavnik UN Women u BiH David Saunders danas su u rezidenciji britanske ambasade u Sarajevu organizirali susret sa 12 preduzetnica iz raznih dijelova BiH (Sarajevo, Široki Brijeg, Tešanj, Srebrenica, Bosanski Petrovac, Zenica, Jajce i Banja Luka), kako bi još jednom istakli njihove  napore i doprinos, te podržali njihov rad.

Poduzetnice su bile uključene u program "BizUP", koji im je pružio sveobuhvatnu podršku, a koji je implementirala nevladina i neprofitna organizacija Fondacija 787 u saradnji sa britanskom ambasadom u BiH, Ambasadom Švedske u BiH i UN Women BiH.    

- Imam čast ugostiti svjetlije primjere ženskog poduzetništva iz cijele BiH. Nakon teških posljedica pandemije bili smo u prilici pomoći sjajnim poduzetnicama da prebrode krizu i nađu nove načine za plasiranje svojih proizvoda. Ujedinjeno kraljevstvo će nastaviti podržavati napore koji vode ka povećanju zastupljenosti žena u politici, biznisu, sigurnosti, svim sferama života, jer je to na dobrobit cijele BiH i svih nas - kazao je ambasador Field.

David Saunders rekao je da je pandemija Covid-19 najviše pogodila ekonomiju, ali da je malo poznato da su u okviru toga najviše pogođene žene, posebeno kroz uslužnu industriju, turizam i mala preduzeća gdje je njihovo učešće jako veliko.

- Želimo istaći da smo ponosni da smo vidjeli kako su se ove hrabre žene - poduzetnice uspjele oporaviti, dalje rasti i čak pojačati svoju otpornost na ovakve udare. Mogu poslužiti kao primjer drugima. Zadivljeni smo kako su u dva mjeseca sve ove kompanije uspjele da povećaju profit, da poboljšaju svoje prisustvo u društvenim medijima - kazao je Saunders. 

Izvršna direktorica Fondacije 787 Dajana Džindo izjavila je da je ovim skupom obilježen kraj implementacije programa "BizUP", koji je realizoivala ova fondacija uz podršku Ambasada Velike Britanije i Švedske UN Women BiH.

- Program je trajao šest mjeseci i okupio 12 preduzetnica koje su u tom trenutku imale probleme u svom poslovanju uzrokovanom koronavirusom. U sklopu programa pružili smo im finansijski i nefinansijsku podršku, te savjetovanjem omogućili da prevaziđu tu krizu. U datom trenutku postavili smo temelje za budući razvoj - kazala je Džindo.

Navedenih 12 poduzetnica iz osam bh. gradova pokrivaju različite oblasti poslovanja, zapošljavaju više od 60 ljudi, imaju više od 200 proizvoda i preko 50 usluga u svojoj ponudi i bitan su dio bh. ekonomije.

Pogledajte https://fena.ba/video/6084

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1-GLtIkoSGnyUL047b8TmbRNJQGv_xqxu?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo