Svijet     | 22.06.2021. 17:40 |

Nizozemski koalicijski pregovori odgođeni do sredine augusta

FENA Internet

AMSTERDAM, 22. juna (FENA) - Pregovori o formiranju nove nizozemske vlade u utorak su odgođeni do sredine augusta, dok konzervativni vršilac dužnosti premijera Mark Rutte i čelnica druge po veličini stranke počinju sačinjavati koalicijski sporazum.

Očekuje se da Rutte i Sigrid Kaag, čelnica stranke lijevog centra D-66, zajednički sačine okvirni plan za oporavak zemlje od krize s COVID-19 i klimatske politike, i potom zatraže podršku najmanje još dvije stranke za stvaranje većine u parlamentu.

Rutte, jedan od najdugotrajnijih evropskih premijera, nadao se da će brzo osvojiti četvrti premijerski mandat nakon što je njegova stranka VVD pobjedila na nacionalnim izborima u martu s 24 posto osvojenih glasova.

Njegova pozicija ugrožena je, međutim, nekoliko dana nakon izbora kada je bio optužen da je lagao o svojim opaskama tokom pregovora o formiranju vlade.

Fragmentirana politička scena znači da Rutte ne bi mogao dobiti parlamentarnu podršku koja mu je potrebna.

Eventualna treća stranka u njegovoj koaliciji, Hriššćanski demokrati, također je izgubila mjesto u parlamentu otkako je utjecajni poslanik Peter Omtzigt napustio stranku kako bi se natjecao kao nezavisni kandidat.

Rekordno vrijeme potrebno za formiranje nizozemske vlade nakon izbora iznosi 225 dana, za Rutteovu prethodnu vladu, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'