Kultura     | 23.06.2021. 13:25 |

Najavljen 23. festival scenskih umjetnosti 'Bihaćko ljeto'

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 23. juna (FENA) - Ovogodišnji 23. festival scenskih umjetnosti "Bihaćko ljeto" počet će u subotu, 26. juna festivalskom povorkom kroz grad koju će predvoditi članice Plesnog kluba "Virus" i muzičkim koncertom Ede Maajke.

Bihaćka publika će u 14 festivalskih dana uživati u raznovrsnom programu, s obzirom na to da su već određeni i najavljeni termini pozorišnih predstava, izložbi, književnih večeri, muzičkih koncerta , te predstava, igraonica i radionica za najmlađe.

- Kao i svake godine, pripremili smo raznovrstan program. Naravno, dominirat će pozorišne predstave, a ove godine dolaze nam režiseri i glumci iz Hrvatske, Srbije i cijele Bosne i Hercegovine. Gostovat će nam MoniCart iz Beograda, Kazalište Moruzgva Zagreb, Teatar "Exit" Zagreb, Teatro VeRRdi Zadar, kao i naš uvijek dragi gost Zijah Sokolović. Zaista mislim da za svakog ima ponešto i da ćemo uspjeti sve realizirati u skladu sa aktuelnim epidemiološkim mjerama - riječi su Mujage Dedića iz Gradskog kulturnog centra.

Potvrđeno je da će skoro svi ovogodišnji festivalski sadržaji biti održani pod vedrim nebom, ukoliko to dozvole vremenske prilike.

- Više je razloga da ovogodišnji festival bude pod vedrim nebom. Jedan su upravo te epidemiološke mjere, kako bismo ipak omogući prisustvo nešto većeg broja posjetilaca.  Nažalost, Bihać još nema svoje pozorište, pa na ovaj način želimo omogućiti održavanje predstava koje zahtijevaju pozorišni ansambl. Također, na ovaj način želimo doprinijeti turističkoj promociji našeg grada, s obzirom na to da će se predstave održavati na platou Crkve Sv. Ante Padovanskog, zatim u impozantnom prostoru srednjovjekovnog grada Sokolac, te atriju Kulturnog centra u središtu grada. Možda i hrabra odluka, ali nadam se da će nas i vrijeme poslužiti - kazala je direktorica Kulturnog centra Bihać Erna Begatović.

Festival "Bihaćko ljeto" trajat će do 10. jula, kada su planirani posljednji sadržaji - predstava "Nevjerovatan događaj" Teatra Exit  i koncert muzičke grupe Emberdown.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu