Bosna i Hercegovina     | 23.06.2021. 14:11 |

Podžić i Gowen: SAD dokazani prijatelj i strateški partner BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. juna (FENA) - Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić sa saradnicima primio je danas visoku delegaciju Nacionalne garde Maryland (Sjedinjene Američke države), predvođenu komandantom Nacionalne garde Maryland generalmajorom Timothy E. Gowenom.

Posjeta komandanta NGM sa saradnicima Bosni i Hercegovini, Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, koja se realizira od 22. do 25. juna, rezultat je realizacije godišnjeg Plana saradnje BiH i SAD po programu "Vojska - Vojsci" za 2021. godinu, čime Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH nastavljaju kontinuitet razvoja međunarodne saradnje s inostranim partnerima.

Podžić je čestitao generalu Gowenu imenovanje na dužnost komandanta Nacionalne garde Maryland, izrazio dobrodošlicu članovima delegacije Nacionalne garde Maryland i predstavnicama Ureda vojnog atašea SAD u BiH i Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade SAD-a u BiH (ODC), sa kojima Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH ostvaruju izvanrednu saradnju.

Ministar Podžić je istakao da su SAD dokazani prijatelj i strateški partner Bosne i Hercegovine te da izuzetno cijeni snažno i kontinuirano prisustvo SAD u cijeloj regiji, kao i posvećenost dešavanjima u BiH te dodao da dosadašnja saradnja, koja je na visokom nivou, bude proširena u budućnosti.

Ministar je posebno istakao dugogodišnju saradnju dvije države kroz programe "Vojska-Vojsci" (Mil to Mil) i Program državnog partnerstva (State Partnership Program - SPP), program školovanja i obuke, druge bilateralne i multilateralne aktivnosti i vježbe, te podršku SAD u modernizaciji i izgradnji sposobnosti OSBiH koja se realizira kroz programe FMF (Foreign Military Funds) i FMS (Foreign Military Sales).

General Gowen je istakao da je dosadašnja uspješna saradnja značajna za obje zemlje te da će Sjedinjene Američke Države i dalje nastaviti pružati podršku Bosni i Hercegovini na putu evroatlantskih integracija. Također je izrazio nadu da će se uspješna saradnja nastaviti i u njegovom mandatu, saopćeno je iz  Ministarstva obrane BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'