Bosna i Hercegovina     | 23.06.2021. 16:26 |

Praštalo razgovarao s Konakovićem o 'Konventu o EU budućnosti BiH'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. juna (FENA) - Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo sa suradnicima, je nastavio dijalog s političkim strankama vezano za pokretanje opšteg društveno-političkog dijaloga „Konvent društva o EU budućnosti Bosne i Hercegovine“.

Tim povodom, Praštalo je razgovarao u Sarajevu s Elmedinom Konakovićem, predsjednikom „Naroda i Pravde“ (NiP), kojom prilikom mu je predstavio projekt  Evropskog pokreta, koji bi trebao da zaživi u sklopu obilježavanja „Dana i mjeseci EU u BiH“ tokom 2021. godine.

Na sastanku je rečeno da će se projekt baviti samo i isključivo s 14 pitanja i mišljenja Evropske unije o kandidatskom statusu i budućnosti BiH, kao potencijalnog člana EU.

Predsjednik EP-a je informirao domaćina da su sve pro-evropske političke grupacije (EPP, SDE ,ALDA...)- članice Evropskog parlamenta, ujedno i kolektivne članice Evropskog pokreta Internacional (EMI) sa sjedištem u Briselu, čime se simbolizira „evropsko jedinstvo“.                                     

Evropski pokret u BiH, poziva sve proevropske stranke/partije u našoj zemlji, a posebno one, koje su članice navedenih političkih grupacija (koje su zastupljene u Evropskom parlamentu u Briselu i Strazburgu) da se pridruže i konkretno, a ne deklarativno, kao što je to do sada, uglavnom i vrlo često bio slučaj, razgovaramo otvoreno i jasno sa svim društvenim segmentima (lokalne zajednice, kantoni, entiteti, državni nivo, privredni subjekti,VTK i privredene komore,mediji....) o evropskoj budućnosti bh. zajednice i društva u cjelini.

Predsjednik „Narod i Pravda“ Konaković je pozdravio inicijativu Evropskog pokreta, istakao da euroatlantske integracije nemaju alternativu, da je to zajednički interes i „NiP“ i svih građanki i građana Bosne i Hercegovone, te da taj proces nema alternativu u našem komplikovanom društvu.

Dodao je da će na predsjedništvu informirati rukovodstvo stranke o razgovoru i susretu sa predsjednikom Evropskog pokreta u BiH.

Konaković je kazao da je „NiP“ svjestan trenutka u kojem se nalazimo, te da će se, shodno tome sigurno založiti da „Narod i Pravda“ podrži i pristupi  Konventu o društvenom dijalogu o EU budućnosti Bosne i Hercegovine.

Evropski pokret u BiH je o Konventu već ranije informirao veći broj ambasada u BIH, uključujući i ambasadora EU, te visokog predstavnika u BiH, koji su pohvalili društveni angažman ove nevladine organizacije, saopćenom je iz EP-a u BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu