Bosna i Hercegovina     | 23.06.2021. 17:48 |

Tegeltija: Donesena odluka o privremenom finansiranju za treći kvartal

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 23. juna (FENA) - Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici donijelo je Odluku o privremenom finansiranju institucija i međunarodnih obaveza BiH za tromjesečni period, tačnije od jula do septembra ove godine.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija kazao je na konferenciji za novinare da su vjerovali da će Predsjedništvo BiH usaglasiti prijedlog budžeta i uputiti ga u parlamentarnu proceduru i da neće biti potrebe za ovakvom odlukom. Nažalost, kako je naveo, još nema saglasnosti u Predsjedništvu BiH i  zato je ova odluka donesena na kraju drugog kvartala.

Tegeltija je istakao da je odluka identična kao predhodne dvije, te da se neki projekti koji su važni za građane i dalje ne mogu finansirati.

Kada je riječ o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH, Tegeltija je podsjetio da je taj zakon jedan od onih ključnih za dobijanje kandidatskog statusa, ali i druge tranše makrofinansijske pomoći EU.

- Zakon je dugo pripreman, Ministarstvo pravde je prošlo mnogo usaglašavanja od Venecijanske komisije do predstavnika Evropske komisije i tome slično. U izradi zakona učestvovali su mnogi i nažalost nismo uspjeli postići potpunu saglasnost vezano za ovo zakonsko rješenje - rekao je Tegeltija.

Procjena je, kako je dodao, da taj zakon ide u Parlement uz mogućnost amandmana kako bi se do kraja usaglasio i dileme razrješile.

-Protiv smo glasali ministar Košarac i ja jer postoje dijelovi ovog zakona koje VSTV-u daju ovlaštenje za koje nema ni materijalne ni tehničke kapacitete i teško će ih ikada moći obezbjediti - rekao je Tegltija.

Dodao je da su Strategijom za reformu pravosuđa navedeni mnogi zakoni koji se moraju mijenjati i zato su bili stanovišta da treba pripremiti cijeli paket tih zakona iz oblasti pravosuđa i da oni idu kao cjelina.

- Međutim, svjesni smo i toga da je to jedan od uslova u vezi 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i da će Parlament imati dovoljno spremnosti da kroz amandmane riješi sporna pitanja - dodao je Tegeltija.

Naveo je da je danas kompletiran naš ekspertski tim za pregovore s Republikom Hrvatskom vezano za Trgovsku goru i da će taj tim s hrvatskom stranom analizirati sve podatke o izgradnji odlagališta na Trgovskoj gori.

-Pokušat ćemo kroz rad našeg ekspertskog tima da pokažemo da to nije dobra lokacija - naveo je Tegeltija.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'