Svijet     | 24.06.2021. 08:53 |

Novi Južni Wales suočen s 'najstrašnijim razdobljem' u pandemiji

FENA Internet

SYDNEY, 24. juna (FENA) - Najmnogoljudnija australijska država Novi Južni Wales izvijestila je o dvocifrenom porastu novih lokalno stečenih slučajeva COVID-19 treći dan zaredom, dok se vlasti bore da zaustave izbijanje Delta verzije koronavirusa.

"Otkako je pandemija započela, ovo je možda najstrašnije razdoblje koje prolazi Novi Južni Wales", rekla je državna premijerka Gladys Berejiklian novinarima u Sydneyu, prenosi Reuters.

Novi Južni Wales je uveo stroga ograničenja u najvećem australskom gradu u kojem živi petina od 25 miliona stanovnika zemlje, a zdravstveni službenici kažu da se prijenos mogao dogoditi čak i kroz minimalan kontakt sa zaraženim osobama.

Dužnosnici su se do sada opirali pozivima na čvrsto zaključavanje, premda Australija bilježi uspješno suzbijanje prošlih epidemija putem hitnih blokada, oštrih pravila fizičkog distanciranja i brzog identificiranja kontakata zaraze.

Australija je izvijestila o nešto manje od 30.400 slučajeva i 910 smrtnih slučajeva od početka pandemije.

Vlasti su nametnule obavezne maske u svim zatvorenim lokacijama u Sydneyu, uključujući urede, ograničile stanovnike u sedam područja Sydneya da napuštaju grad, a kućna okupljanja ograničena su na pet osoba kako bi se zaustavilo izbijanje zaraze.

Novi Južni Wales je izolirana od ostatka Australije nakon što su neke države, poput Zapadne Australije, zatvorile svoje granice, dok su druge uvele stroga granična pravila.

U četvrtak je prijavljeno jedanaest novih lokalnih slučajeva, čime su ukupne infekcije u posljednjem talasu prešle više od 40.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta