Kultura     | 24.06.2021. 09:52 |

Otvorena znanstvena konferencija '12. dani BHAAAS'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 24. lipnja (FENA) – Danas je u Mostaru počela znanstvena konferencija "12. dani BHAAAS", tijekom koje će kroz 26 simpozija iz medicinskih, tehničkih, prirodnih i humanističkih znanosti svoje radove predstaviti preko 300 eminentnih znanstvenika, doktora i profesora iz 20 zemalja.

Stručni simpoziji, okrugli stolovi, paneli, radionice i specijalni programi održavat će se u Gimnaziji Mostar i mostarskom Centru za kulturu, a svečano otvaranje održat će se u petak, 25. lipnja, u Narodnom pozorištu s početkom u 19.30 sati.

Na svečanosti otvaranja sudjelovat će mnogi ugledni gosti, među kojima i američki veleposlanik u BiH Eric Nelson, priopćeno je iz Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i znanosti (BHAAAS).

Ove godine posebna pažnja posvećena je studentima za koje će biti organizirani specijalizirani simpozij i radionice, tako će studenti postdiplomskih istraživanja iz biologije i kemije s pet sveučilišta u BiH imati priliku prezentirati svoje postdiplomske radove, a najbolje tri prezentacije bit će nagrađene.

BHAAAS je uz podršku svojih partnera osigurao prijevoz i smještaj svim studentima koji će na radionicama moći naučiti nešto više o temama poput "Znanstvenici kao poduzetnici" i "Etika u tehnologiji i medicini u vrijeme covida".

Medicinski simpoziji i ove godine privukli su veliki broj domaćih i stranih stručnjaka iz ove oblasti, pa će biti održano 12 simpozija iz medicinskih znanosti gdje će biti prezentirana najnovija istraživanja i stručni radovi vezano za covid-19, genetiku, kirurgiju, urgentnu medicinu, ginekologiju, intenzivnu njegu, onkologiju, neurokirurgiju, ortopediju i tako dalje.

Bit će objavljeno oko 100 medicinskih apstrakta koji će biti objavljeni u "Acta Medica Saliniana". Realizirat će se i prvi Internacionalni oftalmološki simpozij sa sudjelovanjem od oko stotinu oftalmologa iz BiH, regije i svijeta.

Dana 26. i 27. lipnja održat će se multidisciplinarni simpoziji pod nazivom "COVID-19 Research Across Disciplines". Tijekom ovog dvodnevnog simpozija prezentirat će se 17 originalnih istraživačkih projekata vezanih za covid-19 obuhvaćajući razne discipline kao što su genetika, medicina, tehnologija, javno zdravstvo, obrazovanje, mediji i druge.

Pažnju stručne javnosti privukli su simpoziji iz tehničkih i prirodnih znanosti, a ovog puta bit će prezentirana 63 rada u 10 sesija s najnovijim istraživanjima i dostignućima u različitim oblastima tehničkih znanosti, kao i održivom urbanom razvoju. Ovom prilikom bit će prezentirano 90 originalnih znanstvenih radova koje će objaviti ugledni njemački časopis "Springer".

Veliki broj simpozija ima i plenarna predavanja eminentnih svjetskih stručnjaka iz oblasti društvenih znanosti, pametni gradovi, studentski simpozij, a na 12. danima BHAAAS-a u BiH bit će promovirana i Monografija o djelatnosti BHAAAS-a od 2007. godine do danas na preko 400 stranica.

Kompletan program 12. dana BHAAAS u BiH možete pogledati na službenoj internetskoj stranici Akademije, stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'