Svijet

Čelnici EU raspravljat će o pandemiji i odnosima s Turskom i Rusijom

Internet

BRUXELLES, 24. juna (FENA) - Premijeri 27 zemalja članica EU će se sastati u Bruxellesu u četvrtak i petak kako bi raspravljali o pandemiji koronavirusa, i svojim odnosima s Turskom i Rusijom.

Na samitu će  razgovarati o tome kako sigurno nastaviti slobodno kretanje u Evropskoj uniji kako se ubrzava vakcinisanje protiv COVID-19,  ali  i o novoj verziji koronavirusa koja se širi, prenosi dpa.

Nakon zastoja, odnosi s Ankarom stabilizirali su se dovoljno da je blok u martu najavio mogućnost svježeg novca za smještaj izbjeglica i modernizaciju carinske unije Turska-EU.

Očekuje se da će se deeskalacija nastaviti, rekao je dužnosnik EU uoči samita.

Suprotno tome, odnosi EU-a i Rusije na izrazito su niskom nivou. Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell predstavio je prošle sedmice potencijalnu novu strategiju upozorivši kako će se odnosi vjerojatno dodatno pogoršati.

U četvrtak se ne očekuju "jasne" odluke, rekao je jedan diplomat EU.

Francusko-njemački prijedlog za održavanje pregovora EU-Rusija nepopularan je kod nekoliko drugih država članica, rekao je isti izvor.

Očekuje se da će premijeri istaći zabrinutost zbog planiranih promjena mađarskog  premijera Viktora Orbana da mladima ograniči pristup sadržajima koji prikazuju lezbijska, homoseksualna, biseksualna i transrodna pitanja.

Suočavajući s prijetnjom pravnog postupka EU-a, Budimpešta poriče da je zakon diskriminirajući.

Na dnevnom redu su i migracije, s naglaskom na saradnji s trećim zemljama.

U petak bi se rasprave trebale okrenuti ekonomskom oporavku od pandemije.

(FENA) B.D.