Bosna i Hercegovina     | 24.06.2021. 13:01 |

Razmjena iskustava zdravstvenih profesionalaca o Covidu

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 24. juna (FENA) - Dvodnevni međunarodni simpozij o covidu i post-covidu održan je u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu.

Nakon okruglog stola na kojem su se obratili stručnjaci s Mayo Klinike iz Sjedinjenih Američkih Država Emir Festić i Adnan Begović, na današnjoj pres-konferenciji je naglašena, kao dragocjenost, razmjena znanja i iskustava zdravstvenih profesionalaca o covidu, posebno onih koji su pružali intenzivnu njegu teško oboljelim pacijentima.

Zaključak prof. Festića je da treba pojačati broj medicinskih sestara u odjelima intenzivne njege. Naveo je primjer iz iskustva u Americi da su jedna medicinska sestra ili dvije njegovale po jednog bolesnika čiji je život bio u opasnosti. 

Jedna od učesnika simpozija, prof. Andrej Štribar iz Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu, nada se da četvrti talas pandemije neće biti snažan kao prethodni zbog vakcinacije i drugih stečenih iskustava, ali smatra, kao i drugi učesnici, da ga treba spremno dočekati.

Prof. Begović napominje da je vakcinacija veoma važna, pa i za one koji su preležali bolest. Nema snažnih naučnih dokaza kada je poželjno vakcinisati se nakon bolesti, kazao je također.

Današnjim okruglim stolom moderirala je dr. Stoja Erić iz Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš", a na pres-konferenciji je navela da je tokom simpozija održano 20 predavanja profesionalaca iz Bosne i Hercegovine i regiona.

Učesnici simpozija koji je pokazao i da je razmjena iskustava o covidu poželjna i dragocjena, kao i da se odvija bez barijera po bilo kom osnovu među ljudima, bili su iz Sjedinjenih Američkih Država, Hrvatske te mnogih gradova Bosne i Hercegovine - Sarajeva, Zagreba, Mostara, Banja Luke i drugih sredina. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'