Bosna i Hercegovina     | 24.06.2021. 13:38 |

Vlada FBiH - Aneksom produžiti ugovore na još deset godina

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 24. juna (FENA) - Usvojivši informaciju o zaključenim ugovorima o zakupu i uspostavi prava služnosti na  šumskom zemljištu u vlasništvu države, Vlada FBiH je ovlastila federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da zaključi anekse ugovora o zakupu i uspostavi prava služnosti na šumskom zemljištu u vlasništvu države na period od deset godina.

Aneksom ugovora bit će ostavljena mogućnost da naknada za zakup i uspostavu prava služnosti može biti plaćena jednokratno za cijeli period trajanja ugovora.

Prema obrazloženju, legislativa iz oblasti građenja propisuje obavezu rješavanja imovinsko-pravnih odnosa za zemljište na kome se grade/postavljaju građevinski objekti. U tu svrhu, Vlada FBiH je, na osnovu Zakona o Vladi FBiH i Uredbe o šumama donijela Odluku o uslovima i načinu davanja šumskog zemljišta u državnom vlasništvu u zakup i uspostavu prava služnosti. Na toj osnovi je zaključeno 58 ugovora o zakupu i uspostavi prava služnosti, koji ističu u drugoj polovini 2021. godine. Prihod od ovih ugovora na godišnjem nivou iznosi oko 88.000 KM i uplaćuje se u budžet FBiH. Dakle, za desetogodišnji period trajanja ugovora uplaćeno je ukupno 880.000 KM

S obzirom da razlozi zbog kojih su ugovori zaključeni nisu prestali postojati nakon isteka ugovora, odnosno da pravne i fizičke osobe s kojima su ugovori zaključeni namjeravaju obavljati aktivnosti i dalje, potrebno je bilo produžiti period na koji su ugovori zaključeni, odnosno sa ugovaračima zaključiti anekse ugovora, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana