Bosna i Hercegovina     | 24.06.2021. 14:04 |

U Tuzli u subotu premijera filma 'Piralen naš svakidašnji'

FENA Saopćenje

TUZLA 24. juna (FENA) - Premijera dokumentarnog filma "Piralen naš svagdašnji“ biće održana u subotu od 18 sati u Ateljeu Ismet Mujezinović.

Film je nastao u koprodukciji Udruženja Front slobode iz Tuzle i Udruženja Radnička solidarnost iz Banje Luke, a u sklopu platforme Zemlja–Voda–Zrak. Autorski tim filma su tuzlanske rediteljice i producentice Azra Jašarević i Sanja Horić, te banjalučki novinari Gordana Katana i Erduan Katana.

Film "Piralen naš svagdašnji“ govori o post-ratnoj privatizaciji u banjalučkom industrijskom kompleksu Incel, koja je dovela do nepropisnog skladištenja i zbrinjavanja toksičnog ulja piralen, te zagađenja životne sredine i vode.

Pored filma, publika će moći poslušati autore stripa "Zemlja – Voda – Zrak“, koji je nastao u sklopu istog projekta, a koji govori o nekoliko odvojenih slučajeva zagađenja okoliša u BiH. Autorski tim koji potpisuje strip su urednik i profesor Damir Arsenijević, osnivač platforme ZVZ, književnica Šejla Šehabović i ilustrator Marko Gačnik.

Publici će se obratiti i novinar i politolog Husein Oručević iz Mostara, koji se u sklopu platforme ZVZ bavio opsežnim istraživanjem i izvještavanjem o problemu deponije Uborak u Mostaru.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'