Regija     | 24.06.2021. 16:44 |

Bregu: Neizvjesnost i ugroženost glavne brige naših sugrađana

FENA Saopćenje

TIRANA, 24. juna (FENA) - Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu je na predstavljanju Balkan barometra 2021. (BB 2021) danas u Tirani kazala da ovaj, sedmi po redu Balkan barometar, pokazuje da su neizvjesnost i ugroženost glavne brige naših sugrađana, nakon čega slijede i neke dobre vijesti o svijesnosti o korisnosti regionalne saradnje.

- Za 49 posto građana zapadnog Balkana nezaposlenost je najveći problem, kao i za mlade ljude, dok je 46 posto najviše zabrinuto zbog ekonomske situacije. Pandemija je promijenila mišljenja i uticala na naše živote. Ljudi sad više oklijevaju da odu i rade u inostranstvu, 37 odsto građana bi to uradilo, što predstavlja opadajući trend u poređenju s prošlom godinom - rekla je Bregu.  

Po njenim riječima, građani zapadnog Balkana su povećali svoju podršku regionalnoj saradnji i Evropskoj uniji. Balkan barometar bilježi kontinuiran porast podrške regionalnoj saradnji koju podržava 77 posto građana, dok 69 posto privrednih subjekata smatra da je kvalitet regionalne saradnje važan za njihovo poslovanje.

Isto tako, navela je Bregu, podrška pristupanju i integraciji u Evropsku uniju je znatno porasla tokom godine pandemije, uprkos sporosti procesa proširenja.

Po njenim riječima, 62 posto ispitanika vidi članstvo u Evropskoj uniji kao dobru stvar, kao i 66 posto privrednika. Velika većina građana zapadnog Balkana, 73 posto, vidi Evropsku uniju kao najpoželjniji blok za trgovinu, dok se EU, po mišljenju 43 posto ispitanika, našla i na prvom mjestu onih koji, kroz medicinsku i finansijsku pomoć, najviše pomažu u borbi protiv pandemije, daleko ispred Kine sa 14 posto, Turske sa devet posto i Rusije sa sedam posto.

Zamjenica šefa Odjela za regionalnu saradnju i programe za zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Alessandra Viezzer pridružila se generalnoj sekretarki Bregu na otvaranju skupa i istaknula važnost ovog istraživanja za zapadni Balkan.

Predstavljanje Balkan barometra završeno je panel diskusijom koju je vodio Tim Judah, novinar i autor, dopisnik Economista za Balkan, u kojoj su kao panelisti učestvovali Majlinda Bregu, generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju, Jim O’Brien, viši savjetnik pri Inicijativi Atlantskog vijeća za budućnost Evrope, Vessela Tcherneva, zamjenica direktora i šefica ureda u Sofiji Evropskog vijeća za vanjske odnose, Corina Stratulat, šefica programa i viša politička analitičarka Centra za evropsku politiku, Branimir Jovanović, ekonomista u Bečkom institutu za međunarodne odnose i Gentian Elezi, konsultant Vijeća za regionalnu saradnju za Balkan barometar 2021. iz Albanskog centra za konkurentnost i međunarodnu trgovinu (ACIT) koji su razgovarali o glavnim prioriteima za uspješan Zapadni Balkan.

- Privrednici sa zapadnog Balkana primjećuju da će nesumnjivo imati koristi od putovanja u regionu sa ličnom kartom, o čemu se trenutno vode pregovori u okviru plana za zajedničko regionalno tržište - kazala je Bregu te dodala da 61 posto ispitanika podržava ovu inicijativu, s obzirom da za putovanje između nekih ekonomija regiona i dalje postoje dodatne prepreke.

Navela je da je Regionalni sporazum o smanjenju cijena rominga pomogao skoro polovini ispitanika, njih 48 posto, da uštede na telefonskim računima.

- To je pozitivan poticaj pripremama za 1. juli koji predstavlja važnu prekretnicu kada će cijene rominga biti smanjene na nulu unutar regiona - rekla je Bregu na zatvaranju skupa - saopćeno je iz RCC-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo