Bosna i Hercegovina     | 24.06.2021. 19:26 |

Džaferović: Zvanični Zagreb se treba dobro zamisliti nakon Rezolucije EP-a

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 24. juna (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozdravio je danas usvajanje Rezolucije Evropskog parlamenta o Izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine u 2019. i 2020. godini te zahvalio izvjestiocu Evropskog parlamenta Paolu Rangelu koji je napravio kvalitetan tekst Izvještaja.

- Od najveće moguće važnosti su poruke evropskom putu Bosne i Hercegovine, u jako delikatnom trenutku kada je riječ o perspektivi proširenja Evropske unije. Jako je dobro što je BiH dobila vjetar u leđa od Evropskog parlamenta za dalju realizaciju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije - dodao je.

Druga ključna poruka današnjeg glasanja je, kaže Džaferović, odbijanje Evropskog parlamenta da uvrsti amandmane zastupnika iz Republike Hrvatske, kojim se u tekst Rezolucije pokušala unijeti retorika etničkih podjela.

Nakon odbijanja NATO-a na proteklom samitu da uvrsti slične formulacije u svoju deklaraciju, ovo je druga po redu važna poruka, nakon koje bi zvanični Zagreb trebao dobro da se zamisli i da počne mijenjati politiku prema Bosni i Hercegovini, stava je.

- Hrvatska i Bosna i Hercegovina trebaju da sarađuju, na principu međusobnog uvažavanja i bez paternalizma, a svaki pokušaj Zagreba da nameće rješenja Bosni i Hercegovini završit će neuspjehom i bespotrebnim srozavanjem ugleda Republike Hrvatske - naglasio je Džaferović.

Ističe da bi ovo trebala biti jasna poruka i svima onima, koji pokušavaju iznuditi izmjene Izbornog zakona s ciljem dalje etno-teritorijalne podjele Bosne i Hercegovine, jer očigledno je da takav koncept nema podršku demokratske većine ni u Evropi ni u Bosni i Hercegovini.

- Bosna i Hercegovina treba da reformira svoj Ustav i zakone na temelju presuda Evropskog suda za ljudska prava i preporuka Evropske komisije kako bi se otklonila diskriminacija i osigurala ravnopravnost svih građana u svakom dijelu zemlje - zaključio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo