Sport     | 25.06.2021. 09:18 |

Dvadesetpet godina košarke u kolicima u Bosni i Hercegovini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. juna (FENA) - Osnivačka Skupština Asocijacije košarke u kolicima Bosne i Hercegovine održana je 26. juna 1996. godine u Zenici, u prisustvu predstavnika tri kluba iz Zenice, Sarajeva i Tuzle, čime je počelo organizovano bavljenje košarkom u kolicima u Bosni i Hercegovini.

Istina, i ranije se igrala košarka u kolicima na prostorima Bosne i Hercegovine, ali neorganizovano, sporadično, tek u formi rekreacije osoba s invaliditetom i uglavnom bez jasnih pravila igre; najčešće u oraganizaciji SSRI BiH. Formiranjem Asocijacije bavljenje ovim sportom postalo je sistemsko i kontinuirano kroz prvenstvo i Kup BiH.

Ulogu "emisara" u širenju ovog sporta preuzeo je klub iz Zenice, KIK Bosna, koji je, u početku, putovao od grada do grada i igrao demonstracione utakmice. Tako je nakon jedne posjete Bihaću nastao prvo klub u Cazinu, a zatim i u Bihaću. Tuzlanski košarkaši inicirali su nastajanje kluba u Gradačcu, a krajiški klubovi kluba u Sanskom Mostu.  Klub iz Sarajeva pomogao je i nastanku prvog ženskog košarkaškog  kluba u Sarajevu. Tako je od prvobitna tri u Prvenstvu i u Kupu igralo osam klubova. Višestruki pokušaji formiranja klubova u Hercegovini nisu urodili plodom, saopćeno je iz Saveza košarkaške u kolicima BiH.

Sedam godina poslije osnivačke Skupštine u Asocijaciju se počinu uključivati i klubovi iz Republike Srpske. Nakon Banja Luke, kao najorganizovanijeg kluba u RS-u, priključuje se klub iz Gradiške a zatim i iz Bijeljine. Razvojem ovih klubova u narednim godinama podiže se nivo igre i uvećava sistem takmičenja u košarci u kolicima u BiH a izvršena je i preregistracija Asocijacije u Savez košarke u kolicima Bosne i Hercegovine koje više ne čine klubovi, nego: Savez košarke u kolicima Federacije BiH i Savez košarke u kolicima Republike Srpske. 

- Sigurno da ne bi bilo ni Saveza, a ni klubova da nisu postojalu ljudi koji se te Saveze i te klubove stvarali i vodili. Govorim o sportskim entuzijastima, ljudima koji su duboko zagrizli u ovaj naš lijepi sport, ulažući u njega svoje slobodno vrijeme, svoju energiju i svoj entuzijazam, neočekujući da im se to vrati i isplati. Ta njihova uložena energija i entuzijazam su, u stvari, pogonska snaga ovog sporta u BiH. Zato ne bi bilo lijepo da se pričajući o 25 godina historije ovog spota u BiH ne spomenu Nihad Delahmet i Muamer Čičak iz Zenice, rahmetli Sejo Pandža i Igor Mandić iz Sarajeva, dr. Emir Halilbegović iz Tuzle, Halid Kajtezović i Alaga Pašić iz Bihaća, Bahrudin Čehić iz Cazina, Edis Imširević i Jakub Džinić iz Gradačca, Šefika Skorupan iz Sarajeva, Marinko Umičević i Igor Ignjatović iz  Banje Luke, Dževad Hujić iz Sanskog Mosta, Boris Cvjetković i Novo Trifunović iz Bjeljine i Milorad Radak iz Gradiške, ali i brojni ostali sportski radnici koje nisam spomenuo - izjavio je predsjednik SKK BiH Harun Drljević.

Pomenuo je brojne sudije i komesare koji su rasli i stasali uz ovaj sport u toku ovih četvrt stoljeća košarke u kolicima u Bosni i Hercegovini, ali je izdvojio Mirsada Alagića, prvog komesara Asocijacije, kasnije Saveza košarke u kolicima BiH.

- Jubilatnih 25 godina košarke u kolicima je iza nas. Četvrt vijeka u životu svakog čovjeka je puno, pa tako i u životu jednog Saveza. Pred nama je novih 25 godina, novih četvrt vijeka... - poručio je Drljević.

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta