Kultura     | 27.06.2021. 10:34 |

Sutra sarajevska premijera dokumentarnog filma 'Piralen naš svagdašnji'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. juna (FENA) - Sarajevska premijera dokumentarnog filma "Piralen naš svagdašnji" bit će održana sutra u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Nakon filma planiran je razgovor u kojem će učestvovati Šejla Šehabović, Marko Gačnik, Husein Oručević, Damir Arsenijević, Sanja Horić i Azra Jašarević.

Film "Piralen naš svagdašnji" nastao u koprodukciji Udruženja Front slobode iz Tuzle i Udruženja Radnička solidarnost iz Banje Luke, a u sklopu platforme Zemlja-Voda-Zrak (ZVZ). Autorski tim filma čine tuzlanske rediteljice i producentice Azra Jašarević i Sanja Horić, te banjalučki novinari Gordana Katana i Erduan Katana.

Film "Piralen naš svagdašnji" govori o postratnoj privatizaciji u banjalučkom industrijskom kompleksu Incel, koja je dovela do nepropisnog skladištenja i zbrinjavanja toksičnog ulja piralen, te zagađenja životne sredine i vode.

U sklopu projekta nastao je i strip "Zemlja-Voda-Zrak" koji govori o nekoliko odvojenih slučajeva zagađenja okoliša u BiH. Autorski tim koji potpisuje strip su urednik i profesor Damir Arsenijević - osnivač platforme ZVZ, te književnica Šejla Šehabović i ilustrator Marko Gačnik.

Jedan od "junaka" ovog stripa je i novinar i politolog Husein Oručević iz Mostara, koji se u sklopu platforme ZVZ bavio opsežnim istraživanjem i izvještavanjem o problemu deponije Uborak u Mostaru.

Projekt je implementiran zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), najavljeno je iz platforme "Zemlja-Voda-Zrak".

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo