Ekonomija     | 25.06.2021. 11:03 |

ESVFBiH održalo tematsku sjednicu o 'poslovanju bez korupcije'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. juna (FENA) - Na tematskoj sjednici Ekonomsko socijalnog vijeća za teritorij Federacije BiH o temi „poslovanje bez korupcije“ predloženo je da Vlada FBiH u roku od tri mjeseca donese odluku o formiranju Centralnog registra grantova, poticaja i povoljnih kredita i Centralnog registra vlasnika kapitala i ostale osnivačke akte, te da u roku od tri mjeseca od donošenja odluke Finansijsko-informatička agencija uspostavi te registre.

ESVFBiH predložilo je Vladi FBiH da u roku od tri mjeseca formira Savjetodavno vijeće za borbu protiv korupcije FBiH u skladu sa prijedlogom Udruženja poslodavaca FBiH, te da formira tim za praćenje realizacije usvojenog, koji će voditi predstavnik Ureda premijera Vlade FBiH, a u čijem sastavu će biti predstavnici pojedinih ministarstva Vlade FBiH, sindikata i Udruženja poslodavaca FBiH.

Osim članova socijalnih partnera u ESVFBiH, sjednici su prisustvovali i predstavnici Federalnog ministarstva pravde, Federalnog ministarstva trgovine, Federalne uprave za inspekcijske poslove i Finansijsko-informatičke agencije.

Direktor UPFBiH Mladen Pandurević prezentovao je ciljeve projekta i ključne projektne aktivnosti koje se odnose na izmjenu zakona koji potiču korupciju, uspostavljanje Centralnog registra vlasnika kapitala i Centralnog registra korisnika grantova, poticaja i povoljnih kredita te formiranje Savjetodavnog vijeća za brobu protiv korupcije FBiH.

- Korupcija sa kojom se susreću poslodavci nanosi im veliku štetu, ali i radnicima i državi, te je potrebno sistemskim prustupom svesti je na minimalni nivo. Korupcija u privredi se može mnogo efikasnije suzbiti, za razliku od korupcije u zdravstvu i školstvu, gdje je ona mnogo razuđenija - naveo je premijer FBiH Fadil Novalić, saopćeno je iz UPFBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'