Bosna i Hercegovina     | 25.06.2021. 12:31 |

Forum žena SDP osudio odluku Suda BiH u slučaju Mujanović-Kapidžija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. juna (FENA) - Forum žena Socijaldemokratske partije (SDP) BiH podržao je istrajnost pripadnice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Emele Mujanović-Kapidžija u borbi za ženska i vjerska prava nakon što je suspendirana s posla jer je nosila maramu.

Kako su naveli u saopćenju, zbog takve situacije spremne su pružiti joj podršku u njenoj pravnoj borbi na višim sudskim instancama Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i, ukoliko za to bude potrebe, Evropskom sudu za ljudska prava.

Podsjećaju da Oružane snage BiH imaju Pravilnik o uniformama iz 2017. godine, neusklađen s pozitivnim zakonima i Ustavom, a koji propisuje da se ne smije nositi civilni dio odjeće na radnom mjestu.

- Sud BiH je zbog toga donio Odluku kojom zabranjuje Emeli Mujanović-Kapidžija nošenje marame na radnom mjestu odnosno u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine - napominju iz Foruma žena SDP-a osuđujući takvu odluku koju smatraju diskriminirajućom.

U saopćenju su naglasile da su takvom odlukom Suda Bosne i Hercegovine Emeli Mujanović-Kapidžija narušena i ženska i vjerska prava zagarantirana Ustavom Bosne i Hercegovine.

- S jedne strane, u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine imamo vjerske službenike i vjerske obrede, a Emela Mujanović-Kapidžija, samo zato što je žena i što nosi maramu, nema pravo na vjersko opredjeljenje na poslu, jer "marama može ugroziti međuljudske odnose" - kazale su.

U isto vrijeme, zaključuje Forum žena SDP-a, u razvijenim državama svijeta, poput Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Holandije i slično, muslimanke, koje to zatraže, mogu nositi maramu u oružanim snagama.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo