Kultura     | 25.06.2021. 12:59 |

Niz programskih sadržaja na Danima umjetnosti Univerziteta u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. juna (FENA) - Kratkim filmovima studenata Akademije scenskih imjetnosti, razgovorima sa autorima u Kinu Meeting point te nakon toga koncertom studenata Muzičke akademije smjera Udaraljke, u Domu Oružanih snaga BiH danas će u Sarajevu početi "Dani umjetnosti UNSA" u organizaciji Univerziteta u Sarajevu (UNSA).

U okviru te manifestacije tri umjetničke akademije predstavit će sedam programskih sadržaja, saopćila je pres služba UNSA.

Ideja za dane posvećene umjetnosti nastala je na čvrsto postavljenim praksama triju umjetničkih akademija Univerziteta u Sarajevu, koje već odavno međusobno sarađuju i organiziraju različite umjetničke i kulturne manifestacije.

- To je takoreći nulto izdanje kojim ćemo pokušati napraviti zajednički univerzitetski projekt nastavnika i studenata iz oblasti umjetnosti, odnosno iz pojedinačnih akademskih okvira iskoračiti zajedno u javnost - navodi se u saopćenju.

U okviru "Dana umjetnosti UNSA" biće prikazani programi dva seta kratkih filmova studenata Akademije scenskih umjetnosti (ASU) i razgovori sa autorima, predstava studenata Odsjeka za glumu ASU, tri koncerta nastavnika i studenata Muzičke akademije (MAS) te izložba najboljih radova studenata svih odsjeka Akademije likovnih umjetnosti (ALU).

Lokacije na kojima će biti organizirani događaji smještene su u centru grada - kino Meeting point, Galerija ALU, Scena na Obali odnosno na ASU, Dom Oružanih snaga BiH te Katedrala.

- Vjerujemo da je moguće da umjetnost tokom tri dana postane centralna tema UNSA i aktivnost cijelog Univerziteta, da postane svojevrsna promocija upisa ne samo na umjetničke akademije, nego na Univerzitet u Sarajevu, jer vjerujemo da umjetnost služi da okupi ljude i usmjeri njihovu pažnju na koncept zajedničkog dobra - saopćeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana