Svijet     | 26.06.2021. 11:29 |

Bijela kuća - Biden primio afganistanske lidere

FENA Internet

WASHINGTON, 26. juna (FENA) - Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden na sastanku s predsjednikom Afganistana Ashrafom Ghanijem i čelnikom Vrhovnog vijeća za pomirenje Abdullahom Abdullahom, održanom u Bijeloj kući, najavio je nastavak diplomatske, humanitarne i sigurnosne podrške.

U periodu kada se SAD priprema za potpuno povlačenje svojih vojnika u Afganistanu, Biden je s Ghanijem i Abdullahom razgovarao o budućnosti zemlje.

Biden je u obraćanju prije sastanka, koji je održan iza zatvorenih vrata, saopćio kako će SAD nastaviti diplomatsku podršku Afganistanu.

S druge strane, u saopćenju Bijele kuće, upućenom nakon sastanka, navedeno je kako će SAD nastaviti sigurnosnu i razvojnu podršku Afganistanu, ali i diplomatsku i humanitarnu pomoć, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju je ukazano i na sve veći broj zaraženih koronavirusom u Afganistanu, te najavljeno da će SAD toj zemlji donirati tri miliona doza vakcina "Johnson and Johnson", a pripreme za isporuku su u toku.

Rečeno je i kako će SAD pružiti dodatnu pomoć Afganistanu u okviru borbe protiv pandemije, a najavljena je i humanitarna pomoć od 266 miliona dolara.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'