Bosna i Hercegovina     | 26.06.2021. 13:56 |

Obilježena 28. godišnjica ratnog stradanja sedmoro djece u ulici Bakarevića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. juna (FENA) - U Sarajevu je obilježena 28. godišnjica ratnog stradanja sedmoro djece u naselju Bistrik, u ulici Bakarevića kod broja 5, saopćeno je iz pres-službe Kantona Sarajevo.

Uime Kantona, cvijeće na mjestu masakra je položio ministar zdravstva Haris Vranić.

On je poručio da je veoma važno obilježavati godišnjice stradanja djece i ostalih civila Sarajeva, kao i da je to bitno zbog mlađih generacija kako bi ostala trajna poruka da se zločini nikada ne smiju ponoviti.

Na današnji dan 1993. godine, tačno u 20.45 sati, gelerima minobacačke granate ispaljene sa  položaja vojske RS, na navedenom mjestu ubijeni su dječaci Nihad Ćatić, Velid Muftić, Senad Pliska, Almir Poturić, Sanjin Rustempašić, Sinanudin Šećerović, kao i djevojčica Belma Zijadić.

- Pomisao da su neljudi s okolnih brda vrebali i koristili priliku kada će pobiti nevinu djecu je stravična i nepojmljiva normalnom ljudskom biću - izjavio je Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godina. 

- Nama roditeljima posebno teško pada saznanje da nikada do sada nije podignuta nijedna optužnica za zločine nad djecom tokom opsade grada. Prosto je nevjerovatno da optužnice nema za ovaj slučaj, a postoje saznanja da se radilo o dojavi koja je uzrokovala ovaj masakr. Očekujem da će pravosudne institucije u narednom periodu raditi svoj posao i kazniti bar one najodgovornije za strašne zločine - dodao je. 

Mersudin Šećerović bio je na mjestu masakra kada se dogodio, nekoliko minuta nakon što je ubijen njegov brat Sinanudin čije je tijelo sklonio.

On danas kaže da je ogromna tuga izgubiti brata i da svakog dana proživljava taj događaj.

Šećerović je na mjesto masakra danas došao s ocem i suprugom, kao i sa sinom koji nosi ime njegovog brata Sinanudina. Otac Vehbija rekao je da za njega i njegove komšije čiju su djecu ovdje ubili ne postoji utjeha i da će bol nositi do tabuta. Poručio je da je najvažnije ne zaboraviti agresiju na Bosnu i Hercegovinu i ubistva nedužnih civila.

Na spomen-obilježje ubijenoj djeci cvijeće su položile i delegacije Grada Sarajeva, Općine Stari Grad, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva i Unije civilnih žrtava rata.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo