Bosna i Hercegovina     | 26.06.2021. 14:21 |

Zajednica radioamatera Herceg Bosne obilježava 28. obljetnicu osnutka

FENA Saopćenje

MOSTAR, 26. lipnja (FENA) - Zajednica radioamatera Herceg Bosne obilježit će 28. obljetnicu osnutka okupljanjem planiranim za 7. kolovoza u Parku prirode Blidinje.

Zajednica radioamatera Herceg Bosne (ZRHB) dobrovoljna je i neprofitabilna udruga građana utemeljena 1993. godine u Širokom Brijegu.

"Svrha udruživanja bila je ostvarivanje zajedničkih ciljeva i interesa u radioamaterskoj djelatnosti u skladu sa općim ciljevima interesima udruge, kao i radi zadovoljavanja javnih potreba u tehničkoj kulture na nivou Hrvatske Republike Herceg Bosne. S pravom možemo reći da je ZRHB udruga koja se među prvima organizirala još za vrijeme Domovinskog rata u BiH a njeni utemeljitelji su bili ratni vezisti Hrvatskog vijeća obrane (HVO)", priopćeno je iz te udruge.

Trenutno u BiH postoje tri saveza-organizacije radioamatera ZRHB (Mostar), ARAuBiH (Sarajevo), SRRS (Banja Luka) , koji predstavljaju radioamatere tri većinska naroda u Bosni i Hercegovini. Sva tri saveza su registrirana temeljem zakona o udrugama kod nadležnog Ministarstva pravde BiH.

Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području elektronike, radijskih i satelitskih komunikacija a u svrhu razvoja, zaštite i promidžbe radioamaterizma i radioamaterske djelatnost u Bosni i Hercegovini. Kroz radio amaterske tečaje i prezentacije uvode mlade ljude u oblasti radiotehnike, elektronike, a u posljednje vrijeme informatike i računalne tehnike što bitno doprinosi podizanju opće tehničke razine društva u cjelini

ZRHB je kroz višegodišnje djelovanje uz konstantni edukacijski rad omasovilo članstvo tako da trenutno okuplja preko 1.200 članova koji su položili radioamatersku klasu. Među članstvom je veliki broj mladih ljudi koje je privukao ovaj hobi.

Svake godine Zajednica radioamatera Herceg Bosne ostvaruje zapažene uspjehe na svjetskim natjecanjima. Prošle godine u najpoznatijem "CQ World Wide Contest", gdje u prosjeku svake godine sudjeluje preko 30.000 radioamatera iz cijelog svijeta, ZRHB u jednoj od kategorija osvojila drugo mjesto, stoji u priopćenju.

Danas Zajednica radioamatera Herceg Bosne (ZRHB) posjeduje jedan od najsuvremenijih komunikacijskih sustava veza u ovom dijelu Europe. Zahvaljujući potpori lokalne zajednice za samo godinu dana instalirano je novih pet digitalnih radioamaterskih repetitora koji pokrivaju veliki dio BiH.

Inače, zbog ove spoznaje GSS za svoje potrebe često koristi radioamaterske repetitore znajući da radioamateri imaju najpouzdaniju repetitorsku komunikacijsku mrežu.

Radi novonastale vanredne situacije uzrokovane koronavirusom, Civilnoj zaštiti u Zapadnohercegovačkoj, Hercegovačko-neretvanskoj i Hercegbosanskoj županiji stavljeni su na raspolaganje komunikacijski sustavi Zajednice radioamatera Herceg Bosne.

Unutar ZRHB aktivna je interna skupina pod nazivom ZRHB ARES (Amateur Radio Emergency Service) s ciljem pripremanja radioamatera za neželjene situacije. Ova grupa radioamatera skrbi o infrastrukturi koja se planira koristiti u takvim slučajevima.

Radioamateri najčešće preuzimaju komunikacije dok se službeni sustavi veza ne revitaliziraju. U cijelom svijetu radioamateri pomažu u slučajevima raznih katastrofa.

Ratna dešavanja iz 90-tih godina, te velike vremenske snježne nepogode iz 2012 godine pokazali su da komunikacijski sustav radioamatera itekako znaju biti korisni u slučajevima velikih nesreća i katastrofa, kada konvencionalni sustavi za komunikacije prestanu raditi, navodi se na kraju priopćenja za javnost Zajednice radioamatera Herceg Bosne.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo