Bosna i Hercegovina     | 27.06.2021. 11:51 |

Krug 99 o temi 'Politička moć i anti/intelektualizam'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. juna (FENA) – Intelektualci su odgovorni za raspad Jugoslavije, ratove u Sloveniji i Hrvatskoj, a naročito za katastrofu Bosne  i zločine, uključujući i genocid.  Međutim, intelektualci, naravno neki drugi, su također zaslužni za zaustavljanje zločina i rata u Bosni, pa čak i za sprečavanje mnogo crnjeg scenarija, kazao je danas na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99  sociolog i politolog prof. dr Džemal Sokolović kao jedan od uvodničar o temi Politička moć i anti/intelektualizam.

Istakao je da ohrabren posljednjom Rezolucijom Evropskog parlamenta, ali i nizom izjava istaknutih evropskih političara. Među intelektualcima još uvijek ima previše onih koji ne odustaju od anahronog termina ‘konstitutivnost naroda’, kao i još problematičnijeg izraza ‘legitimni predstavnici naroda’, protivnog evropskim vrijednostima.

Također je naglasio da je neprihvatljivo insistirati i na bilo kakvoj teritorijalizaciji BiH zasnovanoj na etničkom kriteriju.

- Svaki građanin ove zemlje mora biti suveren ove države, a to se postiže samo tako što će biti punopravan na svakom pedlju bosanske zemlje. Pravno rješenje već postoji, samo je potrebno implementirati odluke Suda u Strasbourgu, od Fincija do Pudarića - zaključio je Sokolović.

Profesor Fakulteta političkih nauka UNSA, Senadin Lavić kao drugi uvodničar današnje sesije je kazao da smo danas zarobljeni u društvo neznanja kojim dominiraju poluobrazovani manipulatori nesvjesni šta znači za jedno društveno-kulturno postojanje zajednica slobodnomislećih ljudi.

- Profesori su poniženi i obezvrijeđeni, njihovi pozivi su obesmišljeni, sistemi obrazovanja su dati u ruke diletantima i lošim đacima koji mrze obrazovanje. Umjesto da se bave naučno-istraživačkim radom, dakle, pisanjem knjiga i vođenjem istraživanja profesori popunjavaju tabele o prisutnosti nastavi, broju studenata, procentu prolaznosti i prosječnoj ocjeni, dok se birokratija množi i upravlja univerzitetima - kazao je Lavić.

Profesor Mašinskog fakultet univerziteta u Sarajevu Hazim Bašić je istako da je antiintelektualizam u BiH institucionaliziran.

- Primjeri stvaranja etničkih akademija nauka kao i raznih intelektualnih udruženja s etničkim odrednicama idu u prilog antiintelektualizmu - rekao je Bašić.

Dodao je da antiintelektualizam u BiH svugdje, što odgovara trenutnom društvenom, socijalnom, političkom, obrazovnom i svakom drugom stanju društva. U širem kontekstu, antiintelektualizam i antihumanizam je i držanje BiH kao države zarobljene 25 godina u svojevrsnom statusu quo, pored obaveza o izgradnji demokratske države, a koje su utvrđene, potpisane i preuzete u okviru mirovnog sporazuma.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije