Bosna i Hercegovina     | 27.06.2021. 14:04 |

Zapaljene svijeće za 83 ubijena civila iz Drugog svjetskog rata

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 27. lipnja (FENA) - Vjernici podljubuških tomislavgradskih sela Luga, Kuka, Sarajlije i Letke, okupili su se u nedjelju na spomen-obilježju u naselju Lug gdje su se paljenjem svijeća i euharistijskim slavljem prisjetili zločina nad osamdeset troje ubijenih i zapaljenih civila iz njihovih mjesta kojeg su 16. prosinca 1943. godine počinili njemački SS vojnici iz divizije "Princ Eugen".

Prije početka euharistijskog slavlja kojeg je predvodio fra Vlado Vujević na mjestu stradanja nevinih žrtava, pročitana su njihova imena te je za svaku žrtvu zapaljena svijeća.

Na dan njihovog stradanja, njemačka vojska je upala u selo i pri tome zapalila gotovo svaku kuću te ubila i zapalila 83 osobe iz naselja Lug i Kuk te dvije osobe iz Letke.

Najstarija žrtva imala je preko 60 godina, najmlađa tek 2 mjeseca, a veliki broj žrtva bili su momci i djevojke.

Nakon što je dobila informaciju da partizanima dostavljaju hranu te sumnje da su ubili dvojicu njemačkih vojnika, njemačka vojska je iz tih sela pokupila svo ljudstvo od petnaest godina na više, zatvorila ih u štalu te zapalila i strojnicama poubijala.

Da se ne bi zaboravile nevine žrtve ovog velikog zločina, Udruga Lug Poljice koja je nositelji svih ovih aktivnosti, pokrenula je prije tri godine projekt izgradnje spomen muzeja i uređenje okoliša, vrijednog oko 250.000 maraka.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta