Bosna i Hercegovina     | 28.06.2021. 14:45 |

Potpisan sporazum o saradnji na rekonstrukciji Apelovog puta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. juna (FENA) - Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i direktor Direkcije za ceste KS Selmir Kovač potpisali su danas Sporazum o zajedničkom pokretanju postupka za izbor izvođača radova na projektu asfaltiranja makadamske ceste – Apelov put.

Cilj projekta je rekonstrukcija postojećeg lokalnog puta koji se nalazi na obroncima planine Trebević i predstavlja vezu zaštićenog područja Trebević i gradske jezgre. Ujedno, to je direktna i najkraća ruta bez korištenja putne infrastrukture manjeg bh. entiteta.

Dužina trase koja će biti asfaltirana je oko 900 metara, od ulice Dolovi do urušenih objekata na cilju bob staze. Trenutno stanje je loše, postojeća trasa je makadamska, na pojedinim dionicama značajno oštećena djelovanjem vode, širina trase je tri metra i karakterišu je veliki nagibi terena.

- Ovo je kapitalni projekat. Ono što rade općine i kanton po pitanju rekonstrukcije ulica i infrastrukture su kapitalni projekti od interesa i značaja za građane. Nisu kapitalni projekti izgradnje novih zgrada koje su mahom privatno vlasništvo, ovakvi projekti su važni za naše građane - izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Dionica Apelovog puta radit će se u dužini 900 metara.

- Bit će obezbijeđen dvosmjerni saobraćaj jer će raditi proširenja na cesti kako bi se osiguralo normalno odvijanje saobraćaja u oba pravca - kazao je Hadžibajrić dodavši da je Općina već uradila projektnu dokumentaciju i da će uslijediti izbor izvođača radova.

Realizacija projekta ugovorena je prošlog mjeseca na sastanku načelnika Hadžibajrića i ministra saobraćaja KS Adnana Štete koji je i danas prisustvovao potpisivanju sporazuma, te izrazio zadovoljstvo dobrom saradnjom sa Općinom Stari Grad.

-  Vrlo brzo će građani Starog Grada i KS do Trebevića odnosno do početka bob staze dolaziti najkraćim mogućim putem i radujem se ovakvim projektima. Radujem se spajanju bilo kojih zona i u Starom Gradu i u Kantonu Sarajevo. Mi smo tu u Ministarstvu saobraćaja da spajamo kroz cestovnu infrastrukturu, kroz javni prevoz, i mislim da smo proteklih mjeseci dosta toga pokrenuli - izjavio je Šteta.

Prošle sedmice počela je realizacija još jednog zajedničkog projekta Općine i Ministarstva-rekonstrukcija ulice Hamdije Kreševljakovića.

Direkcija za puteve Kantona Sarajevo je za finansiranje projekta sanacije Apelovog puta osigurala 400.000 KM, dok je Općina Stari Grad obezbijedila projektnu dokumentaciju i iznos od 20.000 KM.

Sporazumom je predviđeno da Općina Stari Grad provede postupak izbora izvođača radova, po principu najniže cijene tehnički zadovoljavajuće ponude. Općina će također osigurati sve potrebne dozvole i saglasnosti za izvođenje radova, kao i riješiti imovinsko-pravne odnose u svrhu realizacije projekta, saopćeno je iz Općine Stari Grad. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'