Bosna i Hercegovina     | 28.06.2021. 15:32 |

Čović: U Rezoluciji se vrlo jasno navodi 'dejtonska BiH' (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 28, juna (FENA) - Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović je, komentirajući Rezoluciju Evropskog parlamenta u kojoj se ne spominje 'konstitutivnog naroda', kazao da se ništa ne bi promijenilo i da jeste, ali da se vrlo jasno navodi 'dejtonska BiH' koja govori o ustavnoj konstitutivnih naroda u BiH.

- To političko nadmudrivanje koje imamo nema posebnog političkog značaja za poziciju BiH, tri naroda u BiH i hrvatskog naroda u BiH - poručio je.

Očekuje da će zajedno sa kolegama u ovoj godini uspjeti izboriti za izmjenu Izbornog zakona u BiH, ali i za europski put BiH koji će svima dati prostor da rade ozbiljne izmjene ustava BiH, jer smatra da evropski put i Aneks 4 Dejtonskog sporazuma neće imati mnogo zajedničkog.

Čović tvrdi da je izmjena Izbornog zakona posljednjih deset godina uvjet za sve.  

- U narednih nekoliko dana ćemo razgovarali i u tom terminu završiti osnovne naznake kako riješiti pitanje izbora članova Predsjedništva BiH, Doma naroda i drugih stvari koje će trebati riješit do kraja godine - kazao je Čović.

Podsjetio je da je prošle godine sa predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA)  Bakirom Izetbegovićem i predstavnicima međunarodnih institucija potpisao sporazum u Mostaru u kojem su definirali da pitanje izmjene Izbornog zakona trebaju riješiti u neizbornoj godini.  

- Što se mene tiče, taj posao smo završili i dali smo sve oblike koje mislimo da mogu predstavljati sukladno tom sporazumu i uvažiti sve odluke suda u Strazburu i Ustavnog suda BiH kada je u pitanju i Predsjedništvo BiH i Dom naroda PSBiH - kazao je.  

Istakao je da će u narednih tri dana sa najvišim predstavnicima međunarodnih institucija koji će doći u BiH završiti taj posao na toj razini.

- To je bilateralna razina i jedan od kolega je već rekao da ne želi na taj način završiti. Mi smo svoj posao završili i tu nema više tajni - kazao je.

Nakon toga, dodao je, potrebo da se u PSBiH dobije adekvatna većina, ali da im za izmjenu Izbornog zakona to nije problem.

- Vjerujem da ćemo sa američkom i evropskom administracijom završiti ovaj posao ne način da to nije dogovor dvije politike, već svih opcija u BiH - kazao je Čović.

Čović je kazao da se neće dugo čekati da svaki građanin BiH, ukoliko se nastavi ovakav pandemijski trend, neće imati bilo kakvih ograničenja kada je pitanje ulazak u Hrvatsku.

 

Pogledajte https://fena.ba/video/6110

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1CzkoVCNSmNyHAnx500Zi4NjGjnrPi8Jl?usp=sharing

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo