Bosna i Hercegovina     | 28.06.2021. 16:17 |

Brkić na sastanku ministara Višegradske grupe i zapadnog Balkana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. juna (FENA) - Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić učestvovao je danas na ministarskom sastanku zemalja Višegradske grupe (V4) i zapadnog Balkana (WB6) u Poznańu u Poljskoj.

U obraćanju, zamjenik Brkić je istakao da je Višegradska grupa u posljednjih 30 godina postala relevantan i pouzdan partner u Evropi, prepoznatljiva po snažnom zalaganju za dobrosusjedske odnose, partnerstvo, povjerenje, međusobno uvažavanje i solidarnost, te značajnom doprinosu jačanju i uspjehu EU i evropskog projekta o ujedinjenom kontinentu.

Naglasio je da je regionalna suradnja značajan faktor na putu BiH ka EU.

- Bosna i Hercegovina će i dalje biti konstruktivni partner svim svojim susjedima, posvećena promoviranju mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u regiji, kao i jačanju regionalne suradnje i izgradnji povjerenja u regiji, a sve u okviru svog strateškog vanjskopolitičkog cilja - punopravnog članstva u EU. Za Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju zapadnog Balkana od strateške je važnosti dovršiti proces pristupanja i postati punopravni članovi evropske obitelji - dodao je Brkić.

Poručio je da je snažna regionalna suradnja bila i jeste bitan element evropske perspektive za zemlje zapadnog Balkana, te da će biti presudna i za ekonomski oporavak nakon pandemije COVID-19, kako za sve zemlje zapadnog Balkana, tako i za EU.

- Aktivnosti Evropske unije koje potvrđuju jasnu evropsku perspektivu BiH, ostaju pokretačka snaga za političke i društvene promjene, te poticaj provedbi nužnih reformi u procesu integracije u EU - apostrofirao je Brkić, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo