Kultura     | 29.06.2021. 10:43 |

Nagrada 'Vera Šnajder' dvjema bh. studenticama za naučno usavršavanje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. juna (FENA) - Fondacija budućnosti u Bosni i Hercegovini dodijelila je na svečanosti u Mostaru u okviru 12. BHAAAS konferencije, bh. studenticama Zorani Štaki (Kompjutersko inženjerstvo) i Zlati Jašarević (Primjenjena hemija) nagradu 'Vera Šnajder' u iznosu od 5.000 KM.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, to je prvi put da se dodjeljuje takva vrsta nagrade u našoj državi, a u spomen na naučnicu, uspješnu matematičarku i prvu dekanesu u bivšoj Jugoslaviji. 

Iz Fondacije podsjećaju da je Vera Šnajder tokom karijere neumorno pomagala studente i savjetovala mlađe stručno osoblje s namjerom da se njihovo cjelokupno znanje i vještine dovedu do savršenstva.

O dobitnicama nagrade koja nosi njeno ime, odlučivao je stručni žiri od 12 akademika i eksperata, uključujući i Dragana Huterera, unuka Vere Šnajder, i prof. Mirjanu Vuković, jednu od njenih posljednjih studentica.

Dobitnice nagrade čeka putovanje u Japan i Portugal, na dvije naučne konferencije. 

- Počašćena sam što se moje ime spominje u istoj rečenici s imenom Vera Šnajder. Nadam se da ću slijediti njene korake i postati odlična naučnica i doprinijeti svojoj domovini - istakla je Zorana Štaka.  

Zlata Jašarević poručuje da želi putovati i učiti od najboljih, da bi donijela stečeno znanje i ojačala akademsku i industrijsku zajednicu u Bosni i Hercegovini. 

Cilj nagrade 'Vera Šnajder' je kreirati jedinstvenu priliku za studentice prirodnih i tehničkih nauka u Bosni i Hercegovini, ali i podsjetiti javnost o značaju i djelovanju Vere Šnajder.

- Upravo aktivno tragamo i za drugim osobama iz naše naučne historije, poput Vere Šnajder, u čije ime možemo dodijeliti i kreirati nagrade, stipendije te generalno dati podršku našim studentima koji se žele baviti naukom, naročito prirodnim i tehničkim, što i jest naša misija. Nagadu 'Vera Šnajder' dodjeljivat ćemo i narednih godina - istakla je direktorica Fondacije budućnosti u Bosni i Hercegovini Majda Mujanović Babić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu