Svijet     | 29.06.2021. 11:21 |

Crveni križ upozorava na 'katastrofu s Covid-19' u Indoneziji

FENA Internet

DŽAKARTA, 29. juna (FENA) – Indonezija treba urgentno pojačati medicinsku zaštitu, testiranja i vakcinacije dok se broj novozaraženih u toj zemlji rapidno povećava čime je zemlja ostavljena "na rubu katastrofe s Covid-19", saopćio je Crveni križ u utorak.

Grupa je saopćila da je Covid  bolnica u Bogoru, u blizini Džakarte, "nakrcana" i da su postavljeni šatori za vanredne situacije kako bi primili još pacijenata. Slični su prizori u drugim bolnicama u blizini prijestonice, uključujući i bolnicu u gradu Bekasiju u kojoj je 90 posto kapaciteta popunjeno.

- Primjećujemo rekordne cifre zaraženih, ali svaka statistika je osoba koja pati, koja tuguje ili se bori da pomogne ljudima koje voli. Naši medicinski timovi pružaju medicinsku pomoć koja spašava ljudske živote, dok su bolnice nakrcane i zalihe kisika su kritično niske - navodi Sudirman Said, generalni sekretar indonezijskog Crvenog križa, u izjavi za javnost.         

Za rasplamsavanje epidemije u Indoneziji, četvrtoj najmnogoljudnijoj zemlji u svijetu, djelimično se krivi delta varijanta virusa, koja je prvi put uočena u Indiji i smatra se da je mnogo zaraznija. Indonezija je u ponedjeljak javila o više od 20.600 novozaraženihi s više od 400 preminulih.         

Indonezija je registrovala više od 2,1 milona zaraženih od početka pandemije i više od 57.000 preminulih, najviše u jugoistočnoj Aziji.

Manje od pet posto odraslih u zemlji od 270 miliona ljudi potpuno je vakcinisano. Crveni križ je pozvao na globalnu akciju kako bi zemlje poput Indonezije mogle dobiti vakcine koje su im potrebne, prenosi AP.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'