Bosna i Hercegovina     | 29.06.2021. 13:17 |

CCI: Razmatrati mjere od značaja za građane Goražda i poštovati propise

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 29. juna (FENA) – Centri civilnih inicijativa (CCI) danas su u Goraždu predstavili rezultate monitoringa rada Gradskog vijeća u prvih šest mjeseci ove godine.

Kako je istaknuto na pres-konferenciji, utvrđeno je da je Gradsko vijeće Goražde konstituisano u roku od 30 dana nakon potvrđivanja izbornih rezultata, kako je propisano Poslovnikom o radu, te da u njegovom sastavu voljom građana participira deset političkih partija.

- Na osnovu polugodišnjeg monitoringa rada gradske vlasti u Goraždu ustanovljeno je da je novoizabrani gradonačelnik Goražda Ernest Imamović preuzeo mandat bez predstavljenog ekspozea javnosti. Iako on ne predstavlja zakonsku obavezu, statutarnu ili poslovničku, zbog visokog stepena odgovornosti koji podrazumijeva ova funkcija, ekspoze je potrebno predstaviti javnosti kako bi se upoznali s planovima i ciljevima u radu novoizabranog gradonačelnika - smatraju u CCI-u.

Projekt koordinator CCI-a Alen Čular naglasio je da su rezultati monitoringa pokazali da kontinuitet nepoštivanja propisanih obaveza u lokalnim parlamentima širom BiH postaje pravilo, a ne izuzetak.

- Gradsko vijeće Goražde već šest mjeseci radi bez utvrđenog plana, a Program rada Vijeća za 2021. godinu koji je trebao biti usvojen u novembru prošle godine, nije razmatran na nekoj od održanih sjednica, čime je prekršen Poslovnik o radu Vijeća. Takođe, najvažniji dokument, budžet, nije usvojen u za to propisanom roku do kraja godine, čime je prekršen i Statut Grada Goražda i nije ispoštovan budžetski kalendar - kazao je Čular.

Rečeno je da, iako je budžet smanjen u odnosu na prošlu godinu za oko 700.000 KM zbog smanjenih poreznih i drugih prihoda, čime je isključena mogućnost da bude razvojni, rezultati pokazuju da skoro polovina budžeta ide na plate.

U CCI-u su mišljenja da dodatno zabrinjava i nebriga za lokalnim stanovništvom, jer su, kako je rečeno, rezultati monitoringa pokazali da nema ključnih pomaka za unapređenje kvalitete života građana, što je od ključnog značaja.

Svjetlom tačkom smatraju dinamiku rada Gradksog vijeća Goražde u skladu sa Poslovnikom, koji podrazumijeva održavanje sjednica najmanje jednom mjesečno.    

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo