Svijet     | 29.06.2021. 14:51 |

Španski premijer sastat će se s katalonskim separatistima

FENA Internet

BARSELONA, 29. juna (FENA) - Španski premijer Pedro Sanchez prvi će se put u utorak sastati s novim katalonskim regionalnim čelnikom za nezavisnost, dok centralna vlada pokušava unaprijediti odnose nakon što je pomilovala devet zatvorenih lidera separatista.

Dvojica zvaničnika će vjerojatno razgovarati o datumu za nastavak pregovora o rješenju političkog sukoba u regiji.

Katalonski šef vlade Pere Aragones, koji je na dužnost stupio prošlog mjeseca, rekao je da će njegovi glavni zahtjevi na sastanku u Madridu biti službeni referendum o nezavisnosti i amnestija za više od 3.000 separatista pod pravnom istragom.

Sanchez, koji se protivi nezavisnosti, odbacio je oba zahtjeva, javlja Reuters.

Referendum o odcjepljenju 2017. doveo je do kratkotrajnog proglašenja nezavisnosti i najveće španske političke krize u posljednjih nekoliko decenija. Separatistički čelnici osuđeni su na dugotrajne zatvorske kazne po raznim optužbama.

Sanchez ih je pomilovao prošle sedmice, kako je rekao, gestom dobre volje za pokretanje pregovora o katalonskom pitanju.

Međutim, španski Revizijski sud traži povrat oko 5,4 miliona eura od 40 bivših katalonskih zvaničnika zbog njihove navodne uloge u lobiranje podrške za nezavisnost Katalonije u inostranstvu, navodi se u izvještaju koji su objavili mediji u utorak.

Sud nije donio nijedno rješenje o potencijalnoj zloupotrebi javnih sredstava s njihove strane, ali privremeni zahtjev podrazumijeva da trebaju položiti traženi iznos. Ako to ne budu mogli, njihova imovina bi bila zaplijenjena.

Glasnogovornica suda nije odgovorila na zahtjeve Reutersa za komentar.

Sud je tražio 1,9 miliona eura od Oriola Junquerasa, najistaknutijeg od oslobođenih političara za njegovu ulogu zamjenika čelnika Katalonije do 2017. godine, prema izvještajima.

Junqueras, predsjedavajući aragonske stranke Esquerra Republicana de Catalunya, rekao je u ponedjeljak za Reuters da je sud politiziran i da njegova istraga pokazuje da je "okončanje represije veoma daleko".

Navodi da je neophodno odobriti amnestiju u vezi sa događajima iz 2017. godine.

Sud je također zatražio 1,9 miliona eura od bivšeg katalonskog šefa Carlesa Puigdemonta, koji je pobjegao u Belgiju nakon proglašenja nezavisnosti.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'