Bosna i Hercegovina     | 29.06.2021. 15:55 |

Džaferović razgovarao s Girginom: Podrška Turske BiH je od esencijalnog značaja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. juna (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je ambasadora Republike Turske Sadika Babüra Girgina, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Razgovarano je o aktivnostima nakon posjete članova Predsjedništva Republici Turskoj i bilateralnog sastanka s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoğanom te učešća na Summitu procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi i Antalijskom diplomatskom forumu.

Naglašeno je da Bosna i Hercegovina i Republika Turska imaju izuzetno dobre i prijateljske odnose, što potvrđuju razmjene posjeta na najvišem nivou i intenziviranje ekonomske saradnje.

Tema razgovora bili su idući koraci na realizaciji projekta autoput Sarajevo - Beograd nakon što je Sporazum o izgradnji autoputa usvojen u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i ratifikovan u Parlamentu Republike Turske, a u skorijem periodu se očekuje i njegova ratifikacija u Parlamentarnoj skupštini BiH.

U fokusu razgovora bilo je i provođenje Sporazuma o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercgovine i Republike Turske, koji će stupiti na snagu od 1. augusta ove godine.

Razgovarano je i o projektima koje Republika Turska realizira putem Turske agencije za koordinaciju i saradnju (TIKA) u povratničkim sredinama u Bosni i Hercegovini.

Član Predsjedništva BiH Džaferović kazao je da je podrška Republike Turske Bosni i Hercegovini od esencijalnog značaja te da Republika Turska predstavlja faktor stabilnosti na Balkanu.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom