Bosna i Hercegovina     | 29.06.2021. 16:35 |

Korman i Kovachich o načinu djelovanja i jačanju saradnje FUP-a i GIZ-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. juna (FENA) - Zamjenik direktora Federalne uprave policije (FUP) Ensad Korman danas je u posjetu primio delegaciju Njemačke razvojne saradnje (GIZ) s regionalnom koordinatoricom za zapadni Balkan Marinom Kovachich na čelu, koju je informirao o nadležnostima rada FUP-a, a potom ukratko iznio najznačajnije aktivnosti u prevenciji i borbi protiv teškog i prekograničkog organizovanog kriminala i povezanih slučajeva korupcije sa prekograničnim implikacijama.

Istovremeno, govorio je o učinkovitom djelovanju u borbi protiv krivičnih djela povezanih sa ilegalnim finansijskim tokovima, pranjem novca i finansiranjem terorizma, uz osvrt na  pozitivne pravne propise koji regulišu tu oblast.

Između ostalog, spomenuta je aktuelna sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini, te međunarodna policijska saradnja u borbi protiv težih oblika kriminala.

Razgovarano je o aktivnostima koje se provode na temelju Strategije Bosne i Hercegovine za prevenciju i borbu protiv terorizma 2015-2020. koja je usvojena na 14. sjednici Vijeća ministara BiH 8. jula 2015. godine.

U vezi s tim, a u skladu sa spomenutom strategijom, FUP je 11. augusta 2015. godine donio Akcioni plan za borbu protiv terorizma koji je, također, u skladu sa konceptom Evropske unije, a što se posebno ističe kroz međunarodnu policijsku saradnju sa zemljama iz regiona te Evropske unije kao i sa INTERPOL-om i EUROPOL-om.

Nadalje, zamjenik direktora FUP-a je istakao podršku koju je imala Federalna uprava policije kroz određene donacije koje je Vlada Savezne Republike Njemačke osigurala radi jačanja policijskih kapaciteta na području obuke i pomoći u opremi koja se koristi za efikasnu borbu protiv kriminala sa akcentom na terorizam, organizirani kriminal, cyber kriminal i druge kriminogene pojave.

U konačnici dogovoren je način budućeg djelovanja i međusobne saradnje Federalne uprave policije i Njemačke razvojne saradnje, saopćeno je FUP-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana