Bosna i Hercegovina     | 29.06.2021. 16:17 |

Bosna i Hercegovina predsjedavala Konferencijom COSAP-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. juna (FENA) - Pod predsjedavanjem Bosne i Hercegovine, danas je u online formatu održana XVII Konferencija parlamentarnih komisija za evropske integracije zemalja jugoistočne Evrope obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja (COSAP), saopćio je Sektor Parlamentarne skupštine BiH za odnose s javnošću.

Osim članova Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikole Lovrinovića, Halida Genjca, Snježane Novaković - Bursać, Lidije Bradare i Saše Magazinovića, u radu COSAP-a učestvovali su predstavnici komisija/odbora za evropske integracije parlamenata Republike Albanije, Crne Gore, Republike Sjeverne Makedonije, Republike Srbije i Kosova.

Tokom prve sesije o napretku u procesu evropskih integracija kroz regionalnu saradnju, učesnicima COSAP-a obratio se politički direktor Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Amer Kapetanović.

Ističući značaj uključenja parlamentarne dimenzije u sve regionalne procese, Kapetanović je naglasio da se region u ovom trenutku suočava sa brojnim izazovima, od kojih su neki, poput privredne stagnacije, posljedica pandemije virusa korona.

Prema Kapetanovićevim riječima, region se suočava s problemom depopulacije, nezaposlenosti među mladima, iseljavanja mladih, kao i s problemima online radikalizacije i širenja lažnih vijesti, problemom organiziranog kriminala, kao i posljedicama klimatskih promjena kao novom bezbjednosnom prijetnjom.

Pozivajući se na strateške dokumente usvojene 2020. godine na Samitu u Sofiji, Kapetanović je predstavio programe RCC-a koji se odnose na stvaranje regionalnog trgovinskog, investicionog, industrijsko – inovacionog i digitalnog prostora te naglasio da bi provođenjem ovih programa region postao atraktivniji za strane investitore i pripremljen za ekonomsku integraciju u Evropsku uniju (EU).

Kapetanović je podsjetio i na projekte RCC-a koji se odnose na slobodu kretanja ljudi, roba i kapitala u regionu, te naglasio da će Evropska unija, kroz paket ekonomske podrške vrijedan 9 milijardi eura, snažno podržati projekte infrastrukturnog i energetskog povezivanja regiona.

U svom obraćanju, Kapetanović je ponudio partnersku podršku COSAP-u čiji su učesnici u svojim diskusijama također podržali aktivnosti RCC-a, posebno naglasivši važnost ukidanja telefonskog rominga između zemalja regiona, kao i projekat uspostavljanja takozvanih zelenih koridora za transport roba u vrijeme pandemije.

O prioritetima slovenačkog predsjedavanja Savjetom EU, koje počinje od 1. jula, učesnike COSAP-a upoznao je nacionalni koordinator za Zapadni Balkan u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovenije Peter Grk.

Naglašavajući stav Slovenije da uključivanje zemalja Zapadnog Balkana ima najveći mogući geostrateški značaj za EU, najavio je da će slovenačko predsjedavanje EU biti u potpunosti posvećeno procesu proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana.

Po riječima slovenačkog zvaničnika, cilj predsjedavanja bit će dodjeljivanje datuma pregovora Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, nastavak započetih pregovora s Crnom Gorom i Srbijom, kao i realizacija energetskih i infrastrukturnih projekata povezivanja zemalja Zapadnog Balkana. Među ciljevima slovenačkog predsjedavanja, čiji će centralni događaj biti Samit EU - Zapadni Balkan, zakazan za 6. oktobar ove godine, bit će i proširivanje koncepta zelenih koridora na zemlje EU, program dekarbonizacije, kibernetička bezbjednost te perspektiva mladih u zemljama Zapadnog Balkana. Osim svega toga, rekao je slovenački zvaničnik, njegova zemlja insistirat će na uključenosti svih zemalja Zapadnog Balkana u raspravu o budućnosti Evrope.

Učesnici COSAP-a pozdravili su i potpuno podržali prioritete slovenačkog predsjedavanja EU te se posebno osvrnuli na korist koju će sve zemlje regiona imati od paketa ekonomske podrške EU.

Učesnici COSAP-a međusobno su se informirali i o aktuelnom stanju u procesu evropskih integracija.

U svojim izlaganjima, članovi Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH istaknuli su da BiH čini napore u ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtjevu BiH za članstvo u EU te se založili da BiH do kraja ove godine dobije status kandidata za članstvo, što bi, kako su rekli, bio snažan podsticaj za provođenje reformi i ubrzavanje procesa evropskih integracija BiH.

Domaćin sljedeće Konferencije COSAP-a bit će Republika Sjeverna Makedonija koja od BiH preuzima predsjedavanje ovom konferencijom. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'